Izvor: Nezavisne Novine, 10.Jun.2018, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri savjeta za uzgajanje hortenzija

Širom parkova, vrtova i vrtnih centara počelo je cvjetati mnogima omiljeno ljetno cvijeće – hortenzije u najljepšim nijansama pastelnih ružičastih, plavih i bijelih tonova.

Izvorno potekle iz Sjeverne Amerike, gdje su pronađeni njihovi tragovi stari između 40 i 65 miliona godina, raširile su se Japanom, a u Evropu su stigle tek 1736.

Danas su ljeta nezamisliva bez njih, a odlična je vijest to da se mogu uzgajati i na najmanjem balkonu, pa čak i prozorima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Samo je potrebno imati u vidu nekoliko detalja.

Hortenzije su biljke koje relativno brzo rastu pa već za godinu dana mogu značajno uvećati veličinu svog korijena, a time i drugih dijelova. Zato je nužno pripaziti na veličinu tegle prilikom sadnje. Izbjegavajte držati ih u plastičnim teglama u kojima ste ih kupili te ih svakako presadite. Neka tegla bude u skladu s vrstom hortenzije koju ste kupili jer se njihova veličina kreće od pola pa sve do više od dva metra.

Ove su biljke idealne za male balkone jer pružaju zaštitu od pogleda, ali da bi uspješno rasle, potrebno ih je smjestiti u sjenovito područje. Njihovo idealno stanište trebalo bi biti okrenuto prema istočnoj ili jugoistočnoj strani svijeta.

Tako će hortenzija dobiti jutarnje i prijepodnevne sunčeve zrake, no neće im biti izložena tokom podneva i popodneva kada su temperature zraka ujedno najviše. Svakako nastojte izbjeći njihovo postavljanje na balkone koji su okrenuti jugu i zapadu.

Kada pak stigne zima, premjestite ih u unutrašnjost doma, ali ne u one prostore u kojima je izuzetno toplo.

(NN/zadovoljna.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.