Tri raspusta, jedan praznik i manje odmora za đake

Izvor: B92, 26.Jun.2023, 09:58

Tri raspusta, jedan praznik i manje odmora za đake

Beograd -- Ako je suditi prema školskom kalendaru za školsku 2023/24 koji je objavljen u Službenom glasniku, osnovci i srednjoškolci će imati dva slobodna dana manje.

Ipak, svi đaci će imati jesenji raspust.

Prema školskom kalendaru za 2023/2024. godinu, prvi predah đake očekuje već u novembru.

Naime, za Dan primirja u Prvom svetskom ratu koji se praznuje neradno, đaci će imati priliku da odmaraju čak pet dana i to će biti novi, jesenji raspust >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji će trajati od srede, 8. novembra, pa do nedelje, 12. novembra.

Poređenja radi, to nije bio slučaj prethodne školske godine, kada su đaci dobili samo jedan slobodan dan. Ipak, padao je u petak, pa su zapravo imali tri slobodna dana, piše Blic.

Važna napomena je da đaci u Vojvodini neće imati nijedan slobodan dan na račun ovog državnog praznika, tačnije neće imati jesenji raspust, ali će prolećni raspust na određeni način imati iz dva dela.

Sledeća prilika za predah čekaće đake već krajem decembra kada počinje zimski raspust. On startuje od 30. decembra, kao i prošle školske godine. Ovde neće dolaziti do promena, obzirom na to da osnovci i srednjoškolci dobijaju 23 slobodna dana, računajući vikende, a raspust će trajati do 21. januara. U školske klupe đaci će se vratiti u ponedeljak, 22. januara.

Kada je reč o učenicima na teritoriji AP Vojvodine, oni će na raspust nedelju dana pre svojih vršnjaka u ostalim delovima naše zemlje, zbog praznovanja katoličkog Božića, ali se i vraćaju u klupe nedelju dana pre njih. Tako će na zimskom raspustu biti od subote, 23. decembra, pa do nedelje, 14. januara. Dakle, za njih drugo polugodište počinje u ponedeljak, 15. januara.

Već u februaru đake očekuje još slobodnih dana, a zbog obeležavanja Dana državnosti - Sretenja. Ove školske godine đaci osnovnih i srednjih škola će imati jedan dan manje za odmor u odnosu na prethodnu školsku godinu. Mini predah očekuje ih od petka, 15. februara do nedelje, 18. februara. Isto će važiti i za đake u Vojvodini.

Kada je reč o prolećnom raspustu, školska 2023/2024. godina će biti nešto drugačija od one koja joj je prethodila. Prolećni raspust trajaće od 27. aprila do 6. maja, a prvi radni dan će biti utorak, 7. maj. Na taj način biće obuhvaćeni Praznik rada 1. maj i Vaskrs koji će iduće godine "padati" 5. maja u ukupno 10 dana raspusta.

Najveća razlika u odnosu na vršnjake iz ostatka Srbije čeka đake iz Vojvodine koji će raspust imati iz dva dela. Naime, oni će zbog katoličkog Uskrsa imati predah od četvrtka, 28. marta do srede, 3. aprila (7 dana), a zatim od srede, 1. maja pa do ponedeljka, 6. maja (6 dana). Na taj način će imati 13 slobodnih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Objavljen kalendar raspusta za 2023/2024 godinu: Manje odmora za đake u narednoj školskoj godini!

Izvor: 24sedam.rs, 26.Jun.2023

Prema školskom kalendaru za 2023/2024. godinu, prvi raspust đake očekuje već u novembru

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.