Tri izložbe Perice Donkova

Izvor: Politika, 24.Okt.2011, 01:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri izložbe Perice Donkova

Večerašnja izložba Perice Donkova, u 19 časova u galeriji Grafičkog kolektiva, prvi je deo izložbenog triptiha ovog umetnika pod nazivom „Fuga”. Već sledećeg petka, on će predstaviti svoje najnovije radove i u beogradskoj Galeriji 73, a u januaru i u sobi 12 nekadašnjeg koncentracionog logora Crveni krst u Nišu

-Fuga (lat. bekstvo) je motiv koji se ponavlja u svim ovim izložbama. Centralna tačka je soba 12 logora u Nišu. U toj sobi je potekla ideja o bekstvu logoraša >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 12. februara 1942. godine. Tu su bili zatvoreni Jevreji, Srbi, Cigani – građani, komunisti i simpatizeri pokreta otpora. Kroz logor je prošlo 30.000 ljudi, a na stratištu Bubanj streljano je 12.000. Ostali su raspoređivani po drugim logorima Evrope ili poslati na prinudni rad u Nemačku. To je bilo prvo bekstvo iz logora u porobljenoj Evropi.Pobeglo je 105 logoraša, a 40 ih je ostalo ubijeno na žicama. Pritom je stradalo 11 Nemaca i usledila je odmazda, odmah je streljano 1100 građana, objašnjava Donkov.

U ovom kontekstu umetnik razmatra prisilu i prinudu kao deo čovekove prirode, a ne kao određenje jedne nacije ili grupe ljudi.

U Galeriji grafičkog kolektiva Donkov pravi delimičnu rekonstrukciju sobe 12, metafizičku spekulaciju – minimalistički ambijent kao metaforu mentalnog i fizičkog ugnjetavanja, i teskobe.

Na izložbi u Galeriji 73, težište je stavljeno na lični problem odrastanja, uz problem prevazilaženja tvorca – roditelja. Izložba je sastavljena od slikanih panoa sa izraženim centralnim znakom.

„Panoi –slike grupisani su i zajedno tvore nekakvu paradoksalnu igru, koja u biti predstavlja želju za samospoznajom, što je metafizičko bekstvo u sebe, zatvaranje, crpljenje saznanja van okruženja spoljnog sveta, što je, u stvari, jedna vrsta egzistencijalističkog razmišljanja”, objašnjava umetnik.

Treća izložba predstaviće mapiranje sobe 12 i njeno uvođenje u „umetničku geografiju“ kroz performans, fugu komponovanu od zvukova električnog transformatora, ptica i vetra.

M.Đ.

objavljeno: 24.10.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Izložba "Životni polet (Elan Vital)"

Izvor: NaDlanu.com, 24.Okt.2011

Samostalnu izložbu fotografija Predraga Terzića "Životni polet (Elan Vital)" u Galeriji Doma omladine otvoriće košarkaški trener Duško Vujošević 31. oktobra u 19 časova...Umetnik Predrag Terzić predstaviće beogradskoj publici ove jeseni u Galeriji Doma omladine novu seriju fotografija, kao...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.