Tri godine zatvora za proneverene milijarde

Izvor: RTS, 19.Mar.2014, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri godine zatvora za proneverene milijarde

Bivšem brokeru Žeromu Kervijelu optuženom da je banci Sosijete ženeral naneo štetu od skoro pet milijardi evra, sud u Francuskoj potvrdio presudu od tri godine zatvora.

Kasacioni sud u Francuskoj potvrdio je presudu od tri godine zatvora Žeromu Kervijelu, bivšem brokeru optuženom da je 2008. godine banci Sosijete ženeral naneo štetu od skoro pet milijardi evra.

Kervijel, koji je iskoristio sva pravna sredstva, proveo je 2008. godine 41 dan u pritvoru, čime >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će njegova zatvorska kazna biti malo više od dve godine i 10 meseci.

Kasacioni sud je u žalbenom postupku ukinuo deo presude koji se odnosi na novčanu kaznu od 4,9 milijardi evra odštete koliko iznosi izgubljena suma banke. Sud je taj deo presude prebacio apelacionom sudu u Versaju.

Za vreme suđenja Kervijel je u svoju odbranu rekao da je izgubio svest o realnosti, ali je više puta ponovio da su mu nadređeni dopuštali i čak ga ohrabrivali da preuzima rizik kad god bi uspeo da zaradi novac za banku.

Kervijel, koji je početkom marta krenuo pešice iz Rima u Pariz, osuđujući "tiraniju tržišta", nije danas bio u Kasacionom sudu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Potvrđena presuda posrnulom bankaru

Izvor: B92, 19.Mar.2014

Najviši francuski apelacioni sud potvrdio je presudu bivšem brokeru banke Sosijete Ženeral Žeromu Kervijelu...Kervijel je 2010. osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu zbog rizičnog trgovanja, koje je banku 2008. dovelo do ivice kolapsa...Sud je, međutim, preinačio presudu kojom se od Kervijela...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.