Trepču otimaju, svi ćute

Izvor: Mondo, 30.Maj.2018, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Trepču otimaju, svi ćute"

Vlada u Prištini usvojila je Predlog statuta "Trepče", kojim taj kombinat treba da postane akcionarsko društvo, transformacijom poslovnih jedinica Rudnici sa flotacijom "Trepča" Stari trg, zatim rudnici sa flotacijom Kišnica i Novo Brdo.

Foto: Mondo/Goran Sivački Ilustracija

Predstavnik Srpske liste je ocenio i da je razočaravajuće ćutanje međunarodne zajednice.

"Ovo je primer kako Priština vrši fizičko i pravno nasilje nad srpskim narodom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Razočarava ćutanje međunarodne zajednice", rekao je Simić za RTS i dodao da je "Trepča" jedan od dokaza da je neophodno da pitanje imovine bude predmet dijaloga u Briselu.

Prema njegovim rečima, pitanje "Trepče" najvažnije je pitanje za Srbe, jer kombinat zapošljava više od 3.000 radnika. Kada je vlada usvajala predlog zakona rekli su da su ga dobili od nadzornog odbora u kojem, kako Simić ukazuje, nema Srba.

"Koha Ditore": Hladni rat oko Trepče

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština, Simić je rekao da je izmena kosovskog ustava moguća i neophodna."Neophodno je promeniti Ustav Kosova, u Briselu je donet implementacioni plan za formiranje ZSO, kuću gradite od temelja a to znači izmenu propisa kako bi statut bio uskladjen sa tim", rekao je Simić i podsetio da je Priština pokušala da izvrgne ruglu taj sporazum.

Dodao je da veruje da će upravljački tim uraditi sve kvalitetno i u roku.

Ako Priština ne odstupi, Srbija prodaje "Trepču"

Simić je rekao da je poslednjih nedelja povećan broj slučajeva u kojem su Srbi podvrgnuti fizičkom i pravnom nasilju, pri čemu se krše i kosovski zakoni.

"Povratnici se kamenuju, hapse se bez dokaza i maltretiraju, napdnuta je ambulanta u Suvom Dolu gde se leče i Srbi i Albanci, zabeleženi su napadi na povratnike naročito u Metohiji. To je sinhronizovana akcija sa ciljem zastrašnjivanja Srba", rekao je Simić.

Mali broj Srba se vratio na Kosovo a to je, kako je dodao i očekivano zbog situacije.

"Kako bilo kome reći da se vrati? Ako hoće u Peć, Đakovicu i Prizren mogu biti kamenovani... Ako ne mogu da dodju u posed imovine? Čak i zakon o zaštićenim zonama se ne poštuje, preti se igumanu Savi, bez osude medjunarodne zajednice", kazao je Simić.

"Međunarodna zajednica u ovo mora da se uključi. Kada su oni došli 1999. dobili su mandat kako bi štitili sve stanovnike, a naročito Srbe", rekao je Simić.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.