Tražila se karta više za klasiku

Izvor: Blic, 05.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tražila se karta više za klasiku

Klasična muzika je u 2007. godini donela brojna iznenađenja - od ushićujućih koncerata do velikih (organizacionih) razočaranja, kao što je bilo otkazivanje nastupa čuvenog tenora Hosea Karerasa. Prvi put ove godine najveći festival klasične muzike, Bemus, imao je na repertoaru i džez muziku („Džezi Bemus"), što je izazvalo različite reakcije. Simfonijski orkestra RTS-a sa šefom-dirigentom Bojanom Suđićem pokazao je da je izašao iz krize i ušao u sferu ozbiljnih dometa. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Taj orkestar i, naročito, Beogradska filharmonija pokazali su da više nije neobično da se i za koncerte ozbiljne muzike traži karta više.

Žiri „Blica", koji su činili Ljubiša Jovanović, flautista, Branka Radović, muzikolog i muzički kritičar, Aleksandar Gatalica, pisac i muzički kritičar, kao i Isidora Žebeljan, kompozitorka i akademik, i Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije, izdvojili su najupečatljivije muzičke događaje u 2007.

Ljubiša Jovanović je na prvo mesto svoje liste stavio koncert Gordana Nikolića sa „Gudačima svetog Đorđa", koji su na „Kolarcu" za jedno veče izveli sve Mocartove koncerte za violinu. „To je, mislim, bio revolucionaran pomak u svetu muzike koji je uneo jednu novu energiju na našu scenu", kaže Jovanović, koji je na dugo mesto stavio koncert „Francuskih duvača" u Beogradskoj filharmoniji. „Bio je to izuzetan događaj; svirali su Kejdža, Hajdna, Mocarta i Pulanka." Na treće mesto svoje liste Jovanović je stavio koncert pijaniste Aleksandra Serdara sa „Kameratom Serbikom" povodom proslave sedam decenija FMU, kada je izveo Betovenov Koncert br. 3. „Serdar je iskazao svu svoju umetničku suptilnost i izuzetan pijanizam."

Za Aleksandra Gatalicu je koncert Kraljevske filharmonije iz Londona, održan u novembru, događaj 2007. „Njihov koncert sa maestrom Leonardom Slatkinom bilo je jedno od najsuptilnijih izvođenja koje smo čuli", kaže Gatalica. On je na drugo mesto svoje liste stavio koncert Beogradske filharmonije, pod upravom rumunskog dirigenta Kristijana Mandeala, a na treće Simfonijski orkestar RTS-a. „Sa Irenom Grafenauer, flautistkinjom, simfoničari su održali nezaboravan koncert; sve što se te večeri dogodilo bilo je više od muzike, bila je to, u stvari, još jedna lekcija o čovečnosti."

Branka Radović, muzikolog, takođe je na prvo mesto stavila koncert Kraljevske filharmonije iz Londona. „Gostovanje takvog ansambla događa se jednom u deceniji i bilo je stvarno nezaboravno. Na drugo mesto stavila bih koncert Izraelske filharmonije sa Zubinom Mehtom, jer je reč o sjajnim muzičarima, a na treće Filharmoniju iz Geteborga koja je na Bemusu ostavila izuzetan utisak."

Isidora Žebeljan je izdvojila nastup Brodski kvarteta. „Imaju spektakularan način izvođenja, fenomenalni su muzičari, to je najbolji kvartet koji postoji." Zatim koncerte Gordana Nikolića, violiniste i umetničkog direktora „Gudača svetog Đorđa", koji je „uložio veliki entuzijazam i znanje da bi ansambl ovako zvučao", i Gudačkog orkestra „Dušan Skovran" sa holandskim dirigentom Davidom Porselajnom.

Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije bio je kao i obično neobičan: „Moju listu predloga sam formirao na osnovu stvari koje su novina u našem muzičkom životu. Tako je moj prvi predlog koncert Dečje filharmonije i Novogodišnji koncert Beogradske filharmonije. Bilo je lepo videti gomilu nasmejanih klinaca kako sviraju klasiku, ali i slušati Alekseja Igudesmana, violinistu i dirigenta na Novogodišnjem koncertu Filharmonije, koji pokazuje da kvalitetna muzika ne mora nužno biti dosadna. Drugi moj predlog je 'Aklektik studio’, iz Novog Sada koji čine devojke koje ovde sviraju novu vrstu muzike (elektronska muzika u kombinaciji sa klasikom). O njima će se tek čuti."

„Moj treći predlog je muzika iz serije 'Vratiće se rode’. Ono što je za jednu generaciju bila serija (i muzika u njoj) 'Grlom u jagode’, za moju generaciju biće 'Vratiće se rode’; muzika Aleksandra Lošića Loše jedna je od najboljih primenjenih muzika koje sam čuo."

Ivan Tasovac je dodao i da je kraj 2007. obeležio tužan događaj: muzički život u Beogradu ostao je bez Dušana Jovanovića, direktora Muzičke produkcije RTS. „Jovanović je svojom energijom i duhovitošću bio jedan od simbola u umetničkom životu Beograda", rekao je Tasovac.

Žiri „Blica"

Ljubiša Jovanović flautista

1. Gordan Nikolić i „Gudači svetog Đorđa"

2. „Francuski duvači"

3. Aleksandar Serdar, pijanista i „Kamerata Serbika"

Branka Radović muzikolog

1. Kraljevska filharmonija iz Londona

2. Zubin Mehta i Izraelska filharmonija

3. Filharmonija iz Geteborga na Bemusu

Aleksandar Gatalica muzički kritičar

1. Kraljevska filharmonija iz Londona

2. Beogradska filharmonija sa Kristijanom Mandealom, dirigentom

3. SO RTS sa Irenom Grafenauer, flautistkinjom

Isidora Žebeljan kompozitorka

1. „Brodski kvartet"

2. Gordan Nikolić i „Gudači Sv. Đorđa"

3. Gudački orkestar „Dušan Skovran"

sa Davidom Porselajnom, dirigentom

Ivan Tasovac direktor Filharmonije

1. Dečja filharmonija i Novogodišnji koncert Beogradske filharmonije sa Aleksejem Igudesmanom

2. „Aklektik studio" ansambl iz Novog Sada

3. Muzika Aleksandra Lošića Loše za seriju „Vratiće se rode"

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.