Transparentnost o kampanjama i Vučićevom otvaranju fabrika

Izvor: N1 televizija, 28.Dec.2017, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transparentnost o kampanjama i Vučićevom otvaranju fabrika

Organizacija Transparentnost Srbija podsetila je, povodom izjave premijerke Ane Brnabić, da je za nju fer i "prirodno da predsednik Srbije otvara fabrike ako je učestvovao u pregovorima sa tim investitorima", da je još 2016. predložila uređivanje "funkcionerske kampanje", ali da u tom smeru nisu poboljšani ni zakoni niti praksa.

Stanje je mnogo gore zbog spornih pravnih stavova Agencije za borbu protiv korupcije i nepostojećeg nadzora REM, upozorava u saopštenju Transparentnost >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Srbija (TS) i navodi da se neki predlozi odnose i na period van izborne kampanje.

Organizacija podseća da je preporučila zabranu da funkcioneri, minisatari, državni sekretar, predsednici Vlade, poslanici, odbornici, gradonačelnici učestvuju u promotivnim skupovima, posetama, konferencijama koje organizuju organi vlasti tokom izborne kampanje i drugim događajima, namenjenim medijskoj promociji, osim kada je reč o jasno naznačenoj aktivnosti političke stranke, koalicije, grupa građana koji učestvuju na izborima.

Na primeru iz izjave Brnabić, kada bi predlozi Transparentost bili prihvaćeni, trebalo bi utvrditi da li je reč o investiciji čijem otvaranju, po visini ulaganja, broju novozaposlenih, treba da prisustvuje resorni ministar, predsednik vlade, predsednik države ili neki drugi funkcioner, ukazuje TS.

U saopštenju se ukazuje da, prema Ustavu i zakonu, uloga funkcionera jeste da vrše javnu funkciju, i vlast im ne pripada lično.

U skladu s tim, ko god je vodio pregovore sa nekim investitorom, vodio ih je kao "predsednik Vlade Srbije" a ne kao Vučić, Dačić, Cvetković ili Koštunica.

Naravno, bivšim premijerima i drugim funkcionerima, može se odati priznanje za njihov rad i zahvalnost za učinjeno, ali to nema veze sa funkcijama koje (eventualno) sada vrše, ističe se u saopštenju TS.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Transparentnost Srbije o izjavi premijerke Brnabić i funkcionerskoj kampanji

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Dec.2017

Povodom izjave premijerke Ane Brnabić da je "fer" da šef države otvori neku investiciju "zato što je on uložio mnogo truda i energije da se dovedu neki od tih investitora", Transparentnost Srbija je danas saopštila da je još 2016. godine predložila uređivanje "funkcionerske kampanje", ali da...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.