Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Maj.2018, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transparentnost Srbija: Borba protiv korupcije stagnira

Srbija nastavlja da stagnira u borbi protiv korupcije, kaže se u istraživanju koje je danas predstavila organizacija Transparentnost Srbija uz podršku Agencije za borbu protiv korupcije.

Predsednik Transparentnosti Vladimir Goati rekao je na konferenciji "Planovi integriteta - između antikorupcijskog rizika i antikorupcijske prakse" da Srbija od 2013. do 2017. godine stagnira u borbi protiv korupcije i da je loše rangirana na Indeksu percepcije korupcije.

Kao jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << od razloga za stagnaciju Goati je naveo partijsko postavljanje kadrova i ocenio da se partijska lojalnost opire "svemu onome što je stručno".

"Mi smo u zoni takozvane endemske korupcije", rekao je Goati.

Programski direktor Transparetnosti Nemanja Nenadić je naveo da je, i pored zakonske obaveze, planove integriteta u 2017. godini izradilo 63 odsto obveznika, dok je u 2013. godini odziv bio 48 odsto.

Prema njegovim rečima 40 odsto institucija nije uradilo ništa na sprečavanju ponavljanja koruptivnih događaja.

Saradnik Transparentnosti Zlatko Minić je rekao da su bitni i oni organi koji nadziru ceo sistem i da je važno da planovi integriteta budu lako dostupni javnosti.

"Zbog nepostojanja sankcija i svesti planovi integriteta ostali su zarobljeni između entuzijazma pojedinaca, kapaciteta Agencije (za borbu protiv korupcije) i angažovanja spolja, civilnog sektora i medija", naveo je Minić.

Planovi integriteta sadrže pravne i praktične mere za sprečavanje i otklanjanje mogućnosti za nastanak i razvoj korupcije. Obaveza da državni organi, lokalne samouprave, javne službe i javna preduzeća donesu svoje planove integriteta propisana je Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Goati: Srbija u zoni endemske korupcije

Izvor: N1 televizija, 23.Maj.2018

Srbija nastavlja da stagnira u borbi protiv korupcije, kaže se u istraživanju koje je danas predstavila organizacija Transparentnost Srbija uz podršku Agencije za borbu protiv korupcije...Predsednik Transparentnosti Vladimir Goati rekao je na konferenciji "Planovi integriteta - između antikorupcijskog...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.