Tramp ina novu metu: To je Nemačka

Izvor: B92, 16.Jun.2020, 10:24

Tramp ina novu "metu": To je Nemačka

Vašington -- Američki predsednik Donald Tramp oštro je napao svog saveznika u Evropi, Nemačku, kako zbog navodnih dugova NATO-u, tako i zbog Severnog toka 2.

Tramp je ponovio, kako prenose nemački mediji, da namerava da iz Nemačke povuče 10.000 američkih vojnika.

"Iz Nemačke već godinama izostaju uplate i ona duguje NATO milijarde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dolara i to moraju platiti", poručio je on na skupu u Beloj kući.

Istakao je da za nedostajući novac iz Nemačke stalno moraju SAD da nadoknade.

Prema njegovim rečima Nemačka "zavlači SAD, kako u trgovini, tako i u NATO.

Tramp je već ranije u više navrata ponavljao da Nemačka odbija da poveća izdatke za odbranu kako bi postigla cilj NATO od dva odsto BDP-a.

Naime, cilj svih saveznika u NATO je da do 2024.odvoje najmanje dva odsto BDP-a za odbranu, a Nemačka, iako je povećala svoje troškove u ovoj oblasti, prošle godine bila je tek na 1,38 odsto BDP-a.

To Tramp, kako ističu nemački mediji, neće više da prihvati i odlučio je da smanji broj američkih vojnika u Nemačkoj na 25.000. S tim u vezi, kako prenosi dnevnik "Bild", je ukazao da će to doneti negativne posledice po nemačku privredu.

"To su dobro plaćeni vojnici. Oni žive u Nemačkoj, troše mnogo novca u toj zemlji“, rekao je on.

Osvrnuo se i na navodno nefer ponašanje Nemačke u trgovini. "Pregovaramo sa njima, ali nisam trenutno zadovoljan dogovorom koji žele da postignu“, rekao je Tramp vezano za pregovore sa EU o slobodnoj trgovini.

Tramp je Nemačku kritikovao i zbog Severnog toka 2. "Zašto Nemačka plaća Rusiji milijarde dolara za energiju? I onda bi trebalo da štitimo Nemačku od Rusije? Kako bi to moglo da funkcioniše? To ne može da funkcioniše", rekao je Tramp.

SAD žele da spreče izgradnju Severnog toka 2 i krajem prošle godine uvele su sankcije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tramp: Iz Nemačke SAD povlače 10.000 vojnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2020

Američki predsednik Donald Tramp oštro je napao svog saveznika u Evropi, Nemačku, kako zbog navodnih dugova NATO, tako i zbog Severnog toka 2...Tramp je ponovio, kako prenose nemački mediji, da namerava da iz Nemačke povuče 10.000 američkih vojnika..."Iz Nemačke već godinama izostaju uplate...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.