Traljava istraga o Jašareviću

Izvor: B92, 06.Mar.2012, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traljava istraga o Jašareviću

Beograd -- Institucije BiH neozbiljno ispitale teroristički napad na američku amabasadu. Neprihvatljiva je ocena da obaveštajni podaci nisu ukazivali na nameru.

Izveštaj ministra bezbednosti BiH Sadika Ahmetovića o napadu Mevlida Jašarevića na zgradu ambasade SAD u Sarajevu u oktobru prošle godine je kontradiktoran i nepotpun. Govori o poznatim činjenicama, ali ne i o suštinskim pitanjima - zašto teroristički čin nije sprečen, iako su svi obaveštajni podaci ukazivali na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to!

Ovo je ocena srpskih članova Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost parlamenta BiH, koja je u utorak trebalo da razmatra ovaj izveštaj. Rasprava je odgođena zbog neprisustvovanja čelnih ljudi Obaveštajno-bezbednosne agencije i Granične policije BiH, ali su na sednici postavljena brojna pitanja na koje ministar Ahmetović nije imao adekvatan odgovor.

Predsedavajuća Komisije Dušanka Majkić kaže za „Novosti" da je izveštaj Ministarstva bezbednosti „srednjoškolskog tipa".

"Zašto smo četiri meseca čekali na izveštaj koji ne nudi odgovore na sva postavljena pitanja? Zašto su mediji imali više informacija od članova Komisije?", upitala je Majkićeva.

Kako je uopšte moguće, kaže ona, da je u izveštaju navedeno da je Jašarević skroman i povučen i da ništa nije ukazivalo na njegovu nameru da napadne ambasadu, kada su svi obaveštajni podaci govorili o njegovim čvrstim vezama i kontaktima sa radikalnim islamistima u BiH, regionu i Austriji?

Sve ovo, tvrdi Majkićeva, nedvosmisleno pokazuje da neko u Sarajevu želi da zataška ovaj slučaj i da nadležne institucije BiH neozbiljno pristupaju problemu sve učestalijih pretnji od terorističkih napada.

"Sat vremena Jašarević hoda i puca po zgradi Ambasade SAD u Sarajevu, a niko ne sme da ga dirne", ukazuje Majkićeva.

Član Komisije Staša Košarac naglasio je da Jašarevićev napad nije pojedinačan slučaj i da postoje tendencije da se slični napadi ponove.

"Ključno je pitanje protiv koga je delovao Jašarević i šta je cilj njegovog terorističkog akta", stav je zamenika predsedavajućeg Doma naroda Ognjena Tadića, dok je Borjana Krišto, hrvatski delegat Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, upozorila da je reč o „prevažnom pitanju za BiH".

"Iščitavajući izveštaj stiče se utisak da ima praznina. Nema važnijeg pitanja u BiH od bezbednosti", rekla je Krišto i istakla da informacija treba da pokaže da li su bezbednosne agencije i Ministarstvo bezbednosti BiH spremni da odgovore zadatku.

Poslanik SDP-a u parlamentu BiH Nermina Zaimović Uzunović smatra da informacija i rasprava treba da odgovore na pitanja šta je bio povod za ovakav događaj, kakva je procena bezbednosnih institucija, da li ima šanse da se ovako nešto ponovi, te šta treba u sistemu bezbednosti uraditi kako bi se ovakve stvari predupredile.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.