Tragični bilans napada u Ankari

Izvor: Šumadija Press, 11.Okt.2015, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tragični bilans napada u Ankari

Turski premijer Ahmet Davutoglu saopštio je bilans terorističkog napada u Ankari: 95 osoba je stradalo, 246 je povređeno, a 48 se nalazi u kritičnom stanju.

On je rekao da je istraga i dalje u toku i da za sada nije poznato ko stoji iza napada koji se dogodio za vreme održavanja mirnog protesta protiv nasilja nad Kurdima.

Davutoglu je rekao da postoje indicije da su dvojica bombaša samoubica odgovorni za smrt demonstranata u Ankari.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press <<
– Lekari se i dalje bore za živote 48 naših sugrađana koji su teško povređeni, a povrede je zadobilo ukupno 246 ljudi. Nažalost, živote je izgubilo 95 – naveo je Davutoglu.

Prema njegovim rečima, povređeni su zbrinuti u 29 bolnica širom Ankare, a na mesto nesreće stiglo je 57 vozila Hitne pomoći.

Ipak, nije komentarisao navode i snimke na kojima se vidi kako policijski kordon sprečava spasilačke ekipe da dođu do povređenih. Demonstranti koji su preživeli teroristički napad tvrde da je policija blokirala put ambulantnim kolima koja su upućena ka mestu tragedije.



– Identifikacija stradalih je u toku, njihova tela će veoma brzo biti predata porodicama
– rekao je Davutoglu.

Prethodno je prokurdska Narodna demokratska partija saopštila da je poginulo 97 osoba, a da je 400 povređeno.

Eksplozije su se dogodile tokom “Marša mira” – protesta protiv sukoba države sa kurdskim militantima na jugoistoku Turske.

Nakon bombaškog napada u Ankari, u Istanbulu je u protestnoj šetnji učestvovalo najmanje 10.000 ljudi. Skup je obezbeđivao veliki broj policajaca, a nisu zabeleženi neredi.

Pojedinci su nosili majice s natpisima “Država je ubica” i “Znamo ubice”, ističući odgovornost države za napade u Ankari.

Osim Istanbula, protesti su organizirani u Izmiru i Dijarbakiru.

Nastavak na Šumadija Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.