Izvor: B92, 10.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Torkildsen: Srbija finansirala Republiku Srpsku i RSK

Hag -- Savezna republika Jugoslavija i Republika Srbija finanisrale su od 1991. do 1995. godine, funkcionisanje civilne vlasti i oružanih formacija u Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini, zaključio je finansijski ekspert Tužilaštva Morten Torkildsen, koji je u četvrtak svedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću, javlja specijalni izveštač RTV B92 iz Haga, Ljubica Gojgić. Torkildsen je izjavio da finansijska analiza upućuje na zaključak da srpske države preko Drine i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Save ne bi mogle da opstanu bez značajne
finansijske pomoći iz Srbije. Pomoć Krajinama, koju je, po saznanjima Torkildsena, odobrio lično Slobodan Milošević, tada predsednik Srbije, upućivana je preko Ministarstva odbrane Srbije, koje je imalo zadatak da zahteve RS i RSK za pomoć u naoružanju i novcu, prosleđuje jugoslovenskoj vojsci, odnosno republičkom ministarstvu finansija. Da bi sistem mogao da funkcioniše između Srbije i Krajina stvorena je "monetarna i ekonomska unija", a kao ključne institucije u celom poduhvatu Torkildsen je naveo Narodnu banku Jugoslavije i Službu društvenog knjigovodstva. Centralna banka bila je, po rečima Torkildsena, zadužena za štampanje novca, što je bio glavni način namirivanja brojnih potreba Srba u sve tri države i što je dovelo do hiperinflacije u Jugoslaviji u 1993. godini. Ekspertski izveštaj bazira se na velikom broju dokumenata koje je Torkildsen dobio od Tužilaštva. Dokumentacija uključuje i transkripte razgovora Slobodana Miloševića sa Milanom Martićem i Goranom Hadžićem o o načinima finansiranja RSK, zatim i izjavu generala Ratka Mladića koji objašnjava da je "VRS jedna od retkih armija u istoriji koje su oslobodilački rat započele sa veoma solidnom osnovom, naročito kada je u pitanju oprema, municija i rezerve hrane". Kada je o vojsci RS reč, u izveštaju Torkildsena zabeleženo je saznanje da je deo pripadnika te formacije sve do februara 2002. godine, dobijao plate iz Beograda. Norveški ekspert uključio je u svoju analizu i izjavu samog Miloševića, koji je u žalbi na pritvaranje u Beogradu napisao da Srbija jeste pomagala RS i RSK. Milošević je, inače, te tvrdnje ponovio i u četvrtak u sudnici, uz napomenu da ne zna ko je drugi to mogao da radi i da ne vidi ništa loše u tome što je Beograd pomagao Srbe van Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.