Toplanama stiže pomoć

Izvor: RTS, 17.Sep.2010, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toplanama stiže pomoć

Vlada će o poskupljenju gasa odlučivati za deset do petnaest dana, potvrdio premijer a ministar energetike poručuje da je sve spremno za grejnu sezonu. Toplane u 18 gradova i opština dobijaju 58 miliona evra od nemačke "KFW" banke i Vlade Srbije.

U Vladi Srbije danas je potpisan Memorandum o razumevanju između Republike Srbije i "KFW" banke u vezi sa četvrtom fazom programa "Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji", kojim se predviđa ulaganje oko 58 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << evra u 18 gradova.

Premijer Mirko Cvetković izjavio je da odluka o povećanju gasa treba da bude doneta do početka grejne sezone, u narednih 10 do 15 dana.

Cvetkoviće je naveo da se to pitanje ozbiljno razmatra i da postoje argumenti za i protiv.

Razlog za poskupljenje jeste da je cena uvoznog gasa veća od one koju plaćaju potrošači, a argument protiv je da zemlja još nije ušla u visoke stope privrednog rasta i da je standard stanovništva nizak.

Kad je reč o ceni grejanja, to je pitanje koje treba da reše lokalne samouprave u skladu sa potrebama toplana, objasnio je premijer.

Toplanama pomoć stiže u pravi čas jer je prioritet nabavka enrgenata, dok za obnovu sistema kažu, nema para. Devet toplana dobija povoljne kredite a devet najugroženijih, bespovratnu pomoć.

"Posle 30 godina od kada se ušlo u projekat daljinskog grejanja imamo prvu veću investiciju na revitalizaciji, koja će pomoći da vratimo energetsku efikasnost koju smo imali pre 15 godina kada je grad Trstenik imao kvalitetno grejanje", rekao je Boris Vukumirović, direktor Toplane u Trsteniku.

U topani u Leskovcu menjaju dva kotla na ugalj kotlovima na mazut i gas.

Nemačka vlada preko svoje razvojne banke, već čitavu deceniju, pomaže srpske toplane.

"Primena novih kombinovanih mera, proizvodnja i distribucija toplotne energije u gradovima u Srbiji postala je pouzdanija i efikasnija, a životna sredina je očuvana", rekao je Jirgin Velšof, direktor kancelarije ""KFW" banke u Beogradu.

Ministar energetike moli lokalne samouprave i potrošače da plaćaju grejanje kako bi daljinski sistemi funkcionisali.

"Remonti toplana su završeni i one spremno ulaze u grejnu sezonu, energenata ima koliko je potrebno i dovoljno za grejanje a neke od problema koji su prisutni oko dugovanja rešićemo zajedno sa Vladom za petnaestak dana", rekao je mionistar energetike Petar Škundrić.

U Vladi smatraju da bi zbog kursnih razlika trebalo da gas poskupi. Međutim, premijer Mirko Cvetković objašnjava da zbog niskog standarda, Vlada razmatra kako da cenu gasa ne poveća i nastavi da subvecijama pomaže privredu i građane.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.