Tončev: Nisam ćerku zaposlio preko veze

Izvor: N1 televizija, 17.Jul.2018, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tončev: Nisam ćerku zaposlio "preko veze"

Nakon nedavno završenog konkursa Ministarstva spoljnih poslova, u radni odnos na određeno vreme od godinu dana primljeno je 10 kandidata, među kojima je i Marija Tončev, ćerka Ivice Tončeva, državnog sekretara u tom ministarstvu.

Jedna od kandidatkinja koja nije prošla na konkursu poslala je Danasu dokumentaciju o izboru kandidata i rešenja o njihovom prijemu, odnosno odbijanju, međutim, u nima nema ničeg spornog, piše ovaj list.

Marija Tončev je ispunila >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << sve kriterijume za konkurs, prošla šest krugova testiranja, što usmenih što pismenih, i sa najvišim rezultatima ispunila uslove za pripravnički staž u MSP-u, navodi Danas.

Pismeni i usmeni testovi obavljeni su iz oblasti spoljne politike, međunarodnih odnosa, međunarodnog prava i sistema državne uprave RS. Zatim je sledila psihološka provera kandidata, poznavanje rada na računaru i provera znanja i veštine komunikacije.

Ivica Tončev kaže za Danas da se njegova ćerka godinu dana pripremala za ovo, čak i protiv njegove volje, jer joj je želja da se bavi diplomatijom.

"Ona se školovala u Beču, gde je diplomirala ekonomiju na američkom univerzitetu "Webster" na engleskom jeziku. Sem nemačkog i engleskog, govori ruski i španski, a služi se i francuskim. Prošla je šest krugova testiranja na konkursu Ministarstva. Da sam želeo da je zaposlim "preko veze", zašto bi uopšte konkurisala", kaže Tončev.

On dodaje da je Marija radila pri Misiji OEBS-a u Beču i da je krajem prošle godine diplomirala na Diplomatskoj akademiji pri MSP-u.

"Da sam se ja išta pitao, ona bi ostala u Beču i sa svojim kvalifikacijama mogla bi da radi u bilo kojoj firmi za veliku platu, a ne za 50.000 dinara da bude pripravnik u Ministarstvu spoljnih poslova. I još da joj se ime provlači po medijima. S druge strane, da li to znači da ona ne treba da radi ono što voli i želi, samo zato što je moja ćerka", ističe Tončev.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić kaže za Danas da zapošljavanje srodnika u državnim institucijama ne mora nužno da ukazuje na nepotizam.

"Da je primljena mimo konkursa, ili zaposlena samo nakon razgovora za posao, mogli bi da pričamo o sumnjivim okolnostima. Ovako je sve transparentno, a naravno, svako ko misli da je oštećen ima pravo da se obrati nadležnim institucijama, prvenstveno Agenciji za borbu protiv korupcije", kaže Nenadić.

Konkurs Ministarstva spoljnih poslova raspisan je u martu, a testiranja su obavljena u aprilu i maju.

Od 213 prijava, šest je odbačeno kao neblagovremeno, a 70 kao nepotpuno. Rezultati testova svih kandidata nalaze se u Ministarstvu spoljnih poslova.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Tončevljeva ćerka zaposlena u MSP; Tončev: Nije preko veze

Izvor: B92, 17.Jul.2018

Nakon nedavno završenog konkursa Ministarstva spoljnih poslova, u radni odnos na određeno vreme od godinu dana primljeno je deset kandidata...Među kojima je i Marija Tončev, ćerka Ivice Tončeva, državnog sekretara u tom ministarstvu, piše Danas...Ivica Tončev kaže za Danas da se njegova ćerka...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.