Tomanović: Nisam više advokat Darka Šarića

Izvor: Press, 26.Feb.2014, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tomanović: Nisam više advokat Darka Šarića

Advokat Zdenko Tomanović kaže da se sa klijentom Darkom Šarićem, optuženim za šverc kokaina, dogovorio da ga više ne brani, jer “nema uslova za fer suđenje”.
- Obavestio sam Viši sud u Beogradu da od danas Darko Šarić neće imati branioca, jer ni nakon četiri i po godine nisu stvoreni uslovi za pravično suđenje – rekao je Tomanović.
Tomanović je istakao da postoji “kontinuitet zloupotrebe krivičnog postupka u vanpravne svrhe” u predmetu Darka Šarića >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u kojem su telefonski razgovori između “navodnih narko-dilera proglašeni državnom tajnom”.
- U kojem se službene tajne obelodanjuju mimo odluka suda, u kojem prisluškivanje traje i obavlja se suprotno domaćim i međunarodnim propisima i standardima, u kojem postoji opstrukcija pojedinih državnih organa u dostavljanju potrebnih obaveštenja odbrani, u kojem postoje falsifikati pojedinih dokumenata državnih organa, u kojem su advokati bili izloženi uznemiravanju, praćenju i prisluškivanju samo zato što su branioci koji se profesionalno i savesno bave svojim poslom – naveo je Tomanović.
Tomanović je dodao i da se tokom postupka protiv Šarića “iz vanpravnih motiva obavlja vremensko i sadržinsko doziranje i obima i sadržine pojedinih dokaza i dinamike obelodanjivanja”.
- U predmetima poput Šarićevog, sud mora stati javno naspram i javnih i tajnih političko-policijskih kombinatorika, i bar jednom dati javnu zaštitu pravima svakog optuženog i ograničiti moć onih koji je imaju preko mere – naveo je Tomanović.
Istovremeno, Šarićev advokat Radovan Štrbac je danas na saslušanju povodom sumnji da je prenosio policijske informacije o praćenju i prisluškivanju pripadnicima Šarićevog klana.
Štrbac je na saslušanje u zgradu Specijalnog suda stigao u pratnji svog advokata Ilije Radulovića.
On će dati izjavu tužilaštvu u okviru predistražnog postupka o povezanosti policije da narko klanom Darka Šarića, poznat kao slučaj “Lazarević” povodom krivične prijave koju je protiv njega i još tri osobe podnela Uprava kriminalističke policije.
Štrbac se sumnjiči da je pripadnicima Šarićeve grupe prenosio informacije o praćenju i prisluškivanju koje je dobijao od Branka Lazarevića, tadašnjeg šefa kabineta Ivice Dačića.
Štrbac je advokat iz Novog Sada kome se pred Specijalnim sudom sudi zbog optužbi da je prao novac za Darka Šarića “zarađen” prodajom kokaina iz Južne Amerike, tako što je kupovao preduzeća i poljoprivredna gazdinstava po Vojvodini.
On je, međutim, iznoseci odbranu na glavnom pretresu u februaru 2011. godine, rekao da je firme kupovao za sebe, a ne za Šarića, već da se njegovim imenom služio zbog autoriteta.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.