Tolimiru doživotna za Srebrenicu

Izvor: B92, 08.Apr.2015, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tolimiru doživotna za Srebrenicu

Generalu Zdravku Tolimiru Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdio je kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici.

General Tolimir bio je pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, kome se takođe sudi u Haškom tribunalu.

Žalbeno veće je potvrdilo nalaze sudskog veća da je Tolimir učestvovao u dva zajednička zločinačka poduhvata - ubijanje muškaraca iz Srebrenice i u prisilnoj deportaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bosanskih muslimana iz Srebrenice i Žepe.

Na osnovu toga, kako se navodi, današnja presuda potvrđuje presudu Tolimiru za genocid, zaveru radi genocida, istrebljenja, ubistva, progone i nehumano postupanje.

Žalbeno veće je potvrdilo da je Tolimir aktivno učestvovao i znatno doprineo ovim udruženim zločinačkim poduhvatima, što je, kako se navodi, rezultiralo masovnim ubistvom hiljada bosanskih muslimana u Srebrenici i prisilnog raseljavanja na hiljada civila iz ove dve enklave.

Sudsko veće je 2012. godine većinom glasova ustanovilo da jeTolimir bio član tzv zajedničkog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio ubistvo muslimanskih zarobljenika iz Srebrenice i proterivanje civila sa tog prostora.

Tolimir je bio prisutan i u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine kada je izvršen taj zločin i ne samo da je znao šta se dešavalo u tom gradu nego je delio genocidnu nameru i lično predlagao ubijanje izbeglica, a potom pomagao u prikrivanju zločina, utvrdile su sudije. Tolimir je uhapšen krajem maja 2007. godine.

Zdravko Tolimir nije jedini oficir VRS koji je zbog zločina u Srebrenici osuđen na najtežu kaznu. Doživotni zatvor prvostepenom presudom određen je i Ljubiši Beari, načelniku za bezbednost Glavnog štaba VRS, i Vujadinu Popoviću, bivšem potpukovniku Drinskog korpusa. Drago Nikolić, potporučnik Zvorničke brigade, osuđen je na 35 godina zatvora, a na istu kaznu pravosnažnom presudom osuđen je i nekadašnji komandant Drinskog korpusa Radisav Krstić.

Na višegodišnje kazne zatvora osuđeno je još desetak oficira VRS uključujući i one koji su priznali krivicu.

Predstavnica Inicijative mladih za ljudska prava kaze da je osuđujuća presuda važna jer je tužilastvo u Srbiji počelo da se bavi pitanjem Srebrenice.

"Verujemo da će to biti dodatni podstrek da se o Srebrenici i u Srbiji počne u pravnom smislu govoriti kao o genocidu. Znamo da u srpskoj javnosti se neretko genocid u Srebrenici negira, da se jako često licitira sa brojem žrtava, da jednostavno nemamo taj odgovoran odnos prema presudama Haškog tribunala", smatra Jasmina Lazović,

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zdravku Tolimiru doživotna za Srebrenicu

Izvor: Vesti-online.com, 08.Apr.2015

Generalu Zdravku Tolimiru žalbeno veće haškog tribunala potvrdio je kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici...General Tolimir bio je pomoćnik za obaveštajno bezbednosne poslove nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, kome se takođe sudi u Haškom tribunalu...Sudsko...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.