To je potpuno neprihvatiljivo

Izvor: B92, 26.Apr.2020, 19:19

"To je potpuno neprihvatiljivo"

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela kritikovalo je danas novu egipatsku televizijsku seriju koja predviđa uništenje Izraela i raspad SAD.

U saopštenju ministarstva je navedeno da je serija "potpuno neprihvatljiva, posebno jer dve zemlje imaju mirovni sporazum već 41 godinu".

Egipat i Izrael blisko sarađuju u oblasti bezbednosti od sporazuma o miru potpisanog 1979. godine, naročito na granici na Sinajskom poluostrvu i ulažu zajedničke napore u borbi protiv islamskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ekstremista.

Međutim, javno mnjenje u Egiptu ne podržava normalizaciju odnosa sa Izraelom.

U egipatskoj serija "El – Nehaja" što znači kraj na arapskom jeziku se radi o kompjuterskom inženjeru koji živi u budućnosti gde dominiraju klonovi kiborga.

To je jedna od mnogih drama i sapunica koje se emituju svake noći tokom svetog muslimanskog meseca posta Ramadana.

U prvoj epizodi učitelj govori učenicima o ratu da se oslobodi Jerusalim koji je izbio manje od 100 godina nakon osnivanja Izraela 1948.

Učitelj kaže da su Jevreji iz Izraela pobegli i vratili se u evropske zemlje iz kojih su došli.

On ne pominje šta se desilo sa Jevrejima u Izraelu čije su porodice došle sa Bliskog istoka, a čine otprilike polovinu jevrejskog stanovištva.

Prikazana je i mapa podeljenih SAD i učitelj kaže da je Amerika bila glavni pristalica cionističke države.

Egipatska vlada nije za sada ništa komentarisala.

Producent serije je Sinerdži (Sinergy), jedna od egipatskih producentskih kuća koja ima jake veze sa vladom predsednika Abdela Fataha al-Sisija.

Pisac serije Amr Samir Atif izjavio je za AP da je uništenje Izraela moguće u budućnosti u odsustvu stvarnog mira i istinske stabilnosti u regionu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.