Tinejdžer krenuo jahtom oko sveta

Izvor: RTS, 15.Nov.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tinejdžer krenuo jahtom oko sveta

Šesnaestogodišnji Britanac otisnuo se jahtom na put oko sveta sa južne obale Engleske, sa ciljem da bude najmlađa osoba koja je sama oplovila zemaljsku kuglu.

Majkl Peram je danas isplovio iz luke Portsmut na jahti dužine 15 metara, sa ciljem da bude najmlađa osoba koja je sama oplovila zemaljsku kuglu.

Peram će preći 21.600 nautičkih milja, prelazeći sve geografske dužine i Ekvator za četiri i po meseca, a njegov jedini kontakt sa članovima porodice biće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ograničen na kratke razgovore putem satelita.

Peram koji je sa 14 godina bio najmlađa osoba koja je sama preplovila Atlantik, vratiće se kući, prema planovima, u martu 2009. godine, kada će napuniti 17 godina.

"Pomalo sam nervozan, ali u stvari sam veoma uzbuđen", rekao je Peram pre isplovljavanja, objašnjavajući da je tokom sličnih putovanja bio "pomalo lud".

"Biti opušten u jedinstvu sa prirodom je fantastičan osećaj. Trudite se da ne mislite mnogo o činjenici da ćete biti sami više od četiri meseca", rekao je mladi moreplovac.

Ovaj mladić počeo je da plovi kada je imao samo sedam godina. Inspiraciju za obaranje rekorda za prelazak preko Atlantika dobio je nakon što je Britanac Sebastijan Klaver (15) brodom prešao put od Kanarskih ostrva do Antigve 2003. godine.

Nakon što je uspeo da pređe Atlantik za mesec i po dana, krenuvši sa teritorije Gibraltara sredinom novembra 2006. godine ka Antigvi, gde je stigao u januaru 2007. godine, Peram je odmah počeo da pravi planove za obaranje rekorda putem oko sveta. Rekord trenutno drži Australijanac Xes Martin, koji je ovaj podvig izveo 1999. godine kada je imao 19 godina.

Peram, koji tokom ovog puta neće imati nikakvu pomoć, ploviće duž afričke obale pre nego što pređe Pacifik i južne okeane, preko rta Dobre nade u Južnoafričkoj Republici, rta Leuvin u Australiji i rta Horn u Južnoj Americi.

Njegova porodica je obezbedila poklone i ukrasila brod za Božić, kada će Majkl, kako se očekuje, biti negde na jugu Atlantika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.