Tihi rat Izraela i Irana

Izvor: B92, 27.Avg.2019, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tihi rat Izraela i Irana

To da Izrael i Iran vode "tihi rat" otvoreno je izbilo na videlo ovih dana, kada je Izrael napao mete povezane s Iranom čak u Iraku.

Ti incidenti uz izraelski udar iz vazduha u Siriji za koji Izrael tvrdi da je sprečio iranski napad dronom, povećao je ionako visoku napetost u regionu.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu nastoji da pokaže snagu uoči parlamentarnih izbora 17. septembra, dok Iran provokativnim akcijama poslednjih meseci vrši pritisak na evropske zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ublaže sankcije SAD koje ga parališu.

Izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov je upozorio i na porast nasilja na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze i na "pretnju od eskalacije u regionu".

Mladenov je rekao da se u julu povećao broj nasilnih incidenata na Zapadnoj obali i da se nastavlja napetost u Gazi i oko nje.

On je na sastanku Saveta bezbednosti upozorio na "potpun politički zastoja u bliskoistočnom mirovnom procesu i nedostatak izgleda da se on oživi".

Mladenov je rekao da su on i generalni sekretar UN Antonio Gutereš više puta upozorili da nedostatak političke volje i liderstva da se reši izraelsko-palestinski sukob po "modelu dve države", a ukazali su i na širenje jevrejskih naselja i napade ekstremista i drugi faktore, što sve ;"stvara eksplozivnu mešavinu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.