Težak udarac, povlače se: Ne žele više da se bore

Izvor: B92, 25.Sep.2023, 16:29

Težak udarac, povlače se: "Ne žele više da se bore"

Francuski vojnici koji su stacionirani u Nigeru trebalo bi da se kompletno povuku do kraja ove godine, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron.

Makron je posle vojnog udara u Nigeru najavio da će Pariz okončati vojnu saradnju s tom zemljom, odnosno da će povući svog ambasadora iz Nijameja, glavnog grada Nigera.

Francuska u ovom trenutku ima oko 1.500 vojnika u Nigeru. Pariz je do sada u više navrata odbacivao zahteve vojne hunte da povuče svoje vojne snage, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosno ambasadora.

Pri tome su francuske vlasti taj potez opravdavale činjenicom da Pariz zvanično ne priznaje pučiste kao legitimnu vlast.

Najavljeno povlačenje je težak udarac za francusku politiku u Africi. Ovaj potez se događa nakon što su već prošle godine Francuzi povukli trupe iz susednih zemalja Malija i Burkine Faso, posle tamošnjih pučeva.

Francuska je ranije na osnovu zahteva nekoliko država stacionirala nekoliko hiljada svojih vojnika u pojasu Sahela. Cilj te misije je bila borba protiv džihadističkih grupa.

Napetosti između Francuske i Nigera, bivše francuske kolonije, proteklih su nedelja primetno porasle. U intervjuu je Makron rekao da je razgovarao sa svrgnutim predsednikom Mohamedom Bazumom, te da mu je poručio kako je Francuska odlučila da povuče svog ambasadora.

U Francusku će se s njim vratiti i nekoliko diplomata, dodao je Makron.

"Okončaćemo vojnu saradnju s nigerskim vlastima, zato što one više ne žele da se bore protiv terorizma", saopštio je francuski predsednik.

Vojne snage će se postupno povući verovatno do kraja ove godine, u koordinaciji s pučistima, i to zato "što mi želimo da se to odvija na miran način", dodao je Makron.

Tokom vikenda je vojna hunta intenzivirala pritisak na Pariz, te je najavila da će zatvoriti vazdušni prostor za francuske avione.

Nigerski vazduhoplovni prostor je otvoren za sve nacionalne i internacionalne komercijalne letove "s izuzetkom francuskih aviona ili čarter-letova koje je organizovala Francuska, uključujući i avione kompanije Er Frans", stoji u saopštenju koje je objavljeno na veb-stranici Agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja za Afriku i Madagaskar.

Er Frans je na upit agencije AFP saopštio da ta kompanija trenutno ne koristi vazdušni prostor Nigera. Najvažnija avio-kompanija za vazdušni saobraćaj između Evrope i Afrike je već početkom avgusta obustavila letove prema Nijameju.

Nigerski vazdušni prostor je posle jednomesečne blokade ponovo otvoren početkom septembra. Vojna hunta je, naime, početkom avgusta zatvorila vazdušni prostor zbog "opasnosti od intervencije".

Ekonomska zajednica država zapadne Afrike (ECOWAS) tada je hunti pretila vojnom intervencijom, kako bi na vlast vratila državnog predsednika Bazuma, svrgnutog u vojnom udaru krajem jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.