Teška elektroenergetska situacija na severu Kosova

Izvor: TvojPortal.com, 04.Feb.2012, 09:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teška elektroenergetska situacija na severu Kosova

/bizlife.rs/ Zbog niskih temperatura i povećane potrošnje struje, elektroenergetska situacija na severu Kosova i Metohije je teška pa su restrikcije neminovne, rekao je danas direktor Elektrokosmeta Radoje Krečković.
Na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici Krečković je apelovao na potrošače da smanje potrošnju i da redovno izmiruju obaveze prema Elektrokosmetu.


"Na ukupnu situaciju utiču i loše hidrološke prilike", rekao je on i dodao da se iz >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << centralne Srbije, preko Raške, kao i prošle godine distribuira po 35 megavata električne energije, ali se potrošnja popela na 55 megavata".
"Restrikcije i isključenja struje, kao i napon, ne diktiramo mi već potrošnja, a sever Kosova je i energetski i geografski na 'repu' Srbije i Kosova tako da su naponi i prirodno smanjeni", objasnio je Krečković. On je dodao da su "ovih dana nabavljene kompenzacijske baterije snage 6,4 megavata, čijom će se ugradnjom napon struje povećati za jedan kilovat".
Krečković je dodao da se vodi računa da socijalno ugrožene kategorije stanovništva ne budu isključivani zbog neplaćanja računa. Prema njegovim rečima, restrikcije nemaju veze sa najavljenim referendumom na severu Kosova.
"To je za mene isto kao kada bi me neko pitao da li referendum ima veze sa trenutnom sibirskom zimom koja vlada na severu Kosova. Ne znam kome treba ta vešto iskonstruisana insinuacija, mi smo maksimalno angažovani da bude manje prekida i da se kvarovi na vreme otklanjaju", rekao je direktor Elektrokosmeta.
Loša elektroenergetska situacija utiče i na vodosnabdevanje i grejanje iz gradske toplane u Kosovskoj Mitrovici.
"Zbog niskog napona pumpe ne mogu da rade pa vode nema u naseljima na višim kotama", rekao je za agenciju Beta direktor Vodovoda u Kosovskoj Mitrovici Vladimir Rakić.
"Problem ublažavamo agregatom za čiji je rad do sada utrošeno oko 9,5 tona nafte i za to smo platili oko milion dinara", rekao je Rakić i dodao da je nemoguće uključiti pumpe koje vodu bacaju na više kote na napon koji dolazi iz Elektrodistribucije.
I u Gradskoj toplani u Kosovskoj Mitrovici slab napon i česte restrikcije struje utiču da grejanje u školama bude slabo zbog čega su časovi skraćeni na 30 minuta.
*izvor: Beta

Srbijasever kosovateska elektroenergetska situacija
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.