Izvor: B92, 02.Apr.2009, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teral: Integracije su dug proces

Beograd -- Srbiji i ostalim balkanskim zemaljama je mesto u EU, ali proces pridruživanja može da traje godinama, poručuje ambasador Francuske u Beogradu Žan-Fransoa Teral.

"Pridruživanje je, pre svega, tehnički proces koji mora da prođe kroz određene etape. Najpre treba postići kriterijume potrebne za podnošenje kandidature. Tek posle toga počinje proces pregovaranja o oko 36 poglavlja", rekao je ambasador Francuske u intervjuu "Novostima".

Teral je podsetio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ulazak u jedan klub podrazumeva da morate da prihvatite njegove uslove, da nije reč o pritiscima već o normalnom dijalogu, pravilima igre.

"Uslovi su za sve određeni kopenhagenskim principima, a zemlje Balkana imaju jedan dodatni - saradnju sa Haškim tribunalom. Priznavanje nezavisnosti Kosova nije uslov, ali Srbija treba da pronađe način da normalizuje odnose sa Kosovom, da bi ušla u EU", rekao je Teral.

"Na vlastima u Srbiji je da razmišljaju kako da unaprede dijalog sa Prištinom, a na nama je da u tome pomognemo", rekao je francuski ambasador i dodao:

"Teško možemo da zamislimo da Srbija može da uđe u EU, a da pri tom ima antagonistički odnos sa Kosovom."

On je ukazao na to da Evropa svakoj zemlji Balkana nudi mogućnost pridruživanja, ali da je njena politika je i favorizovanje dobrih odnosa u regionu.

Teral je istakao da je Srbija najvažnija zemlja u regionu, a da je sada njen najveći problem ekonomija.

"I glavni fokus Beograda trebalo bi da bude na reforme, ekonomiju i Evropu", smatra on.

Odgovarajući na pitanje da li će odluka o "beloj šengenskoj listi" biti doneta do kraja 2009, Teral je rekao da je odgovor isti kao i na pitanje o ulasku u EU.

"Sve zavisi koliko brzo ispunjavate postavljene ciljeve. Treba zasukati rukave i raditi. To je sve", rekao je ambasador Francuske u Beogradu Žan-Fransoa Teral.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.