Tenzije sa Romima: Skup desničara u Mađarskoj

Izvor: B92, 21.Maj.2019, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tenzije sa Romima: Skup desničara u Mađarskoj

Ultradesničarski Pokret naša otadžbina održao je skup u Tereksentmiklošu u Mađarskoj, gde je došlo do povećanih tenzija sa tamošnjom romskom populacijom.

Agencija navodi da se na skupu pojavilo oko 400 ljudi, a policija je zabranila da okupljeni prošetaju kroz romsko naselje, kako je prvobitno planirano.

Lider Pokreta Laslo Toročkai pozdravio je pokret Mađarske garde, koji je zabranjen odlukom suda 2009. godine. Prema njegovim rečima, problemi u Mađarskoj, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao što su navodni zločini Roma, zbog čega je Garda i formirana, su se pogoršali od raspada te grupe.

Oko 200 Roma odalo je počast žrtvama ubistava koja su se desila pre deset godina, a dve manje grupe su održale proteste protiv ekstremnih desničara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.