Temperatura raste: Od sutra crveni meteo-alarm

Izvor: B92, 17.Jul.2015, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Temperatura raste: Od sutra crveni meteo-alarm

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će danas u Srbiji biti veoma toplo te da će se najviša dnevna temperatura kretati od 34 do 37 stepeni.

Danas je za područje cele Srbije na snazi narandžasti meteo-alarm, a od sutra, prema prognozi RHMZ-a, biće aktivan crveni meteo-alarm.

Kako je navedeno, danas će u Srbiji biti pretežno sunčano i veoma toplo, a posle podne uz lokalni razvoj oblačnosti moguća je pojava pljuskova i grmljavina u svernim i zapadnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krajevima.

Vetar će biti slab promenljivog pravca. Jutarnja temperatura će iznositi od 17 do 22 stepena, a najviša dnevna od 34 do 37 stepeni.

U Beogradu će takođe biti pretežno sunčano i veoma toplo sa slabim vetrom promenljivog pravca. Jutarnja temperatura kretaće se 22 stepena, a najviša dnevna oko 36 stepeni.

Narandžastim meteo-alarmom označava se opasno vreme. Prognozirane su opasne vremenske pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

U saopštenju je istaknuto i da će u subotu i nedelju biti veoma toplo te da će najviša dnevna temperatura u većini mesta biti u intervalu od 37 do 39 stepeni.

Prema prognozi za narednih sedam dana, do petka 24. jula u Srbiji će biti sunčano i veoma toplo.

Temperatura će biti znatno iznad prosečnih vrednosti, a samo u ponedeljak uz lokalni razvoj oblačnosti moguća je pojava kratkotrajnih pljuskova i grmljavina uglavnom u planinskim predelima.

Crveni meteo-alarm označava vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.

Izbegavanje sunca u najtoplijem delu dana, uzimanje tečnosti i lagane hrane, saveti su portparola Hitne pomoći Nade Macure građanima, povodom veoma toplog vremena koje se danas očekuje u Srbiji.

Macura je savetovala nošenje adekvatne odeće i obuće, boravak u hladovini, uzimanje voća i povrća, odmor i oprez na kupalištima i u saobraćaju.

Srčani bolesnici i osobe koje se preterano znoje trebalo bi da se pričuvaju, jer kada čovek gubi tečnost i minerale, mogu nastupiti srčane aritmije, poručila je, takođe, ranije portparol Hitne pomoći.

Poželjno je, prema njenim rečima, da građani, ukoliko ne moraju, ne koriste vozila javnog gradskog prevoza u vreme kada se oni koji rade vraćaju sa posla.

Starije osobe, srčani i hronični bolesnici trebalo bi da obavljaju samo umerenu fizičku aktivnost i da u nabavku namirnica idu u prepodnevnom periodu do 10 sati, savetovala je, takođe, ranije portparol Hitne pomoći.

U većini država regiona za danas i naredne dane objavljen je crveni meteoalarm, što praktično znači da treba očekivati paklene vrućine sa temperaturom iznad 40 stepeni Celzijusa.

Visoke temperature, upozoravaju hidrometeorolozi, šire opasnost od izbijanja požara.

Crveni meteoalarm, po pravilu, upozorava na vremenske prilike koje mogu naneti velike štete i biti opasne po život.

Zavod za hidrometerologiju i seizmologiju Crne Gore saopštio je danas da je na snazi naradžasti meteoalarm, a od sutra, prema njihovoj prognozi, biće aktiviran crveni meteoalarm.

Sarajlije spas od vrućina nalaze na neuređenim kupališta Bentbaše i Miljacke, a u Republici Srpskoj ministar za rad i boračka-invalidska pitanja Milenko Savanović apelovao je da poslodavci, čiji radnici obavljaju poslove na otvorenom, preraspodele radno vreme i na taj način zaštite zdravlje i život radnika.

Napominjući da je u prvoj dekadi ovog meseca poslodavcima uputio sličan apel, Savanović je naveo da je, nažalost, bilo i onih koji se nisu pridržavali propisa i međunarodnog standarda "ISO 7243" koji definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visoke temperature.

"Jedna od mera ovog standarda jeste izbegavanje rada u najtoplijem delu dana", istakao je Savanović.

Savanović je apelovao da poslodavci i za rad u zatvorenom obezbede rashlađivanje prostorija radi zaštite zdravlja radnika.

Iako su u večernjim satima mogući lokalni pljuskovi, na vidiku nema značajnijeg osveženja

I Hrvatska je ovih dana ušla u duži period izrazito vrućeg vremena kojem se, prema zasad raspoloživim prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda, ne nazire kraj, javili su hrvatski mediji.

Večeras se očekuju pljuskovi sa grmljavinom, ali će temperature ostati visoke.

Za vikend se očekuje i dalje sunčano i vrelo, mestimično i izuzetno vruće.

Za petak i inače, crveni meteoaralm se odnosi na Istru, Kvarner i Dalmaciju, dok za ostala područja važi narandžasti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas sunčano i veoma toplo, poslije podne mogući pljuskovi

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Jul.2015

BANJALUKA - U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ danas će biti sunčano i veoma toplo vrijeme, ponegdje uz malu oblačnost, a u pojedinim krajevima poslije podne mogući su lokalni pljuskovi i grmljavina...Padavine se očekuju prvo na jugozapadu, a zatim u planinama uz gornji tok Drine, i u Hercegovini...Najviša...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Danas sunčano i veoma toplo, temperatura do 37 stepeni

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Jul.2015

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo. Posle podne na severu Srbije, a uveče i u ostalim krajevima osveženje, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.