Teksas: Stiže katastrofalan uragan Harvi, dolazi i Tramp

Izvor: B92, 25.Avg.2017, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teksas: Stiže katastrofalan uragan Harvi, dolazi i Tramp

Hjuston -- Uragan Harvi približava se Teksasu preteći da nanese najgoru štetu američkoj teritoriji u poslednjoj deceniji.

Guverner Teksasa Greg Abot zatražio je od predsednika SAD Donalda Trampa da izda "upozorenje na veliku katastrofu", a Tramp namerava da u Teksas otputuje početkom iduće nedelje.

Samo nekoliko sati pre nego što će, kako su meteorolozi najavili, snažna oluja punom snagom zahvatiti obalu Teksaškog zaliva, Abot je upozorio da je Harvi, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se ispostavlja, "veoma kompleksan i opasan uragan", prenosi AFP.

"Očigledno, već u ovoj fazi možemo reći da će to biti veoma velika katastrofa", istakao je on, dodavši da je prethodno od Trampa zatražio da tu nepogodu proglasi katastrofom kako bi "federalna vlada uputila dodatnu pomoć i podršku".

Abot je Teksašanima, u televizijskom obraćanju, poručio da, ako žive u regionu u kojem je naložena evakuacija, poslušaju taj savet i, dok mogu, odu odatle i izbegnu opasnost, navodi Rojters.

Pred naletom uragana Harvi, predsednik SAD Donald Tramp nastoji da situaciju drži pod kontrolom.

Nevolje vezane za uragan već su počele - tri kruzera ne mogu da se vrate u luku u Teksasu, zatvorenu zbog oluje.

Tramp je, u poruci objavljenoj na Tviteru, ohrabrio "sve koji su na putanji uragana Harvi da slede savete i naloge svojih lokalnih i državnih zvaničnika".

"Nastavićemo da pratimo uragan Harvi, kao i pripremljenost i napore koje u odgovoru na njega pružaju državni, lokalni i federalni zvaničnici", naveo je Tramp na toj društvenoj mreži.

On je poželeo sreću svima koji se nađu na predviđenoj putanji opasne oluje treće kategorije, dok su njegovi pomoćnici distribuirali fotografije na kojima Tramp drži brifing u Ovalnom kabinetu i najavljuje da će iduće nedelje posetiti opasnu zonu, prenosi AFP.

Uragan nazvan Harvi najsnažnija je oluja u poslednjih najmanje 10 godina koja će u subotu rano ujutru, po lokalnom vremenu, pogoditi američku teritoriju, uz prognozirane obilne padavine i poplave, a na udaru će se najpre naći teksaška obala.

Nevolje vezane za uragan već su počele, pa je tako kompanija "Karnival Korp" saopštila da tri njena kruzera nisu mogla da se vrate u luku Galvston u Teksasu, koja je zatvorena uoči naleta Harvija.

Dva broda - "Karnival fridom" i "Karnival vejlor" uputiće se ka Nju Orleansu, gde će se snabdeti, a putnici će tamo moći da se iskrcaju, ali im je kompanija savetovala da to ne rade, najavivši da će se brodovi vratiti u Galvston čim to bude izvodljivo, prenosi Rojters.

Treći brod, "Karnival briz", produžiće boravak u Kosumelu, u Meksiku, a ka Galvstonu će krenuti ovog vikenda, saopštila je ista kompanija.

Dalja zakazana krstarenja sva tri broda biće skraćena, a putnicima će troškovi biti refundirani.

Za pristižuću oluju treće kategorije, čiji je udar najavljen za rano ujutro, priprema se čitava teksaška obala, pa se tako stanovnici te oblasti koji su odlučili da ostanu kod svojih kuća u panici opskrbljuju ogromnim količinama hrane, vode i gasa, dok drugi daskama oblažu prozore i vrata svojih kuća i poslovnih prostora, prenosi Ej-Bi-Si njuz.

Mnogi, međutim, u žurbi napuštaju priobalne oblasti jer su zvaničnici pozvali stanovnike da se evakuišu, pa su na putevima protežu duge koline vozila, prenosi Rojters.

Kako je najavljeno, uragan će najpre zahvatiti područje kod Korpus Kristija u Teksasu, uz kiše koje će doneti poplave duž obale centralnog Teksasa, a možda će protutnjati i iznad Meksičkog zaliva pre nego što udari na Hjuston.

Aviokompanije su otkazale letove, škole su zatvorene, a koncerti i drugi odavno planirani događaju u Hjustonu i priobalnim oblastima su odloženi.

Tako je, zbog uragana koji se bliži, britanski rok muzički sastav "Koldplej" odložio koncert koji je u Hjustonu bio zakazan za večeras.

Ej-Bi-Si njuz navodi da će, čak i nakon što uragan pogodi obalu Teksasa, efekti moćne oluje trajati danima, sa obilnim kišama koje će, kako se prognozira, padati od danas do srede.

"To će biti oluja o kojoj ćemo pričati, nažalost, u narednih najmanje sedam dana", kaže za američku televiziju meteorolog Džindžer Zi.

"Glas Amerike" je ranije javio da se stanovnici južne obale Meksičkog zaliva u Teksasu pripremaju za dolazak uragana Harvi, noćas ili rano ujutro.

Navodi se da se prodavnice pokrivaju drvenim pločama, dok se jaka oluja, snimljena kamerom NASA, kreće preko toplih voda Meksičkog zaliva prema obali Teksasa i sve više jača kako dolazi. Zvaničnici naglašavaju da oni koji ignorišu naredbu o evakuaciji, čine to na sopstveni rizik.

Očekuje se da će uragan Harvi ispustiti skoro 100 centimetara kiše na široko područje obale Teksasa tokom naredna tri dana. Bela Kuća je saopštila da su federalni resursi spremni da ako bude potrebno budu upućeni u Teksas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.