Tebra u pravom, Desnica u kućnom pritvoru

Izvor: Mondo, 31.Maj.2013, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tebra u pravom, Desnica u kućnom pritvoru

Određen pritvor do 30 dana Hadži Zoranu Jovanoviću osumnjičenom za organizovanje međunarodne kriminalne grupe koja je krijumčarila kokain iz Južne Amerike u Evropu. Aleksandri Desnici određen kućni zatvor.

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda u Beogradu odredio je danas na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal pritvor do 30 dana Hadži Zoranu Jovanoviću osumnjičenom za organizovanje međunarodne kriminalne grupe koja je krijumčarila kokain iz Južne >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Amerike u Evropu.

Pripadnici negove grupe Aleksandri Desnici sud je odredio kućni zatvor uz elektronski nadzor (meru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor) saopštilo je tužilaštvo za organizovani kriminal.

Tužilac Miljko Radisavljević rekao je juče Tanjugu da je Hadži Jovanović osumnjičen kao suorganizator međnarodne organizovane kriminalne grupe dok je drugi osumnjičeni uhapšen danas u Bosni i Hercegovini.

Jovanoviću i Desnici na teret se stavlja da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i neoovlšćneja proizvodnja i stavljaje u promet opojnih droga.

Oni su privedeni u okviru zajedničke akcije nadležnih organa Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Holandije na otkrivanju te međunarodne organizovane kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike i njegovom prodajom u više evropskih zemalja", rekao je Radisavljević.

Pored osumnjičenih u Srbiji kao pripadnici te organizovane kriminalne grupe u BIH su uhapšena dva lica, a u Crnoj Gori jedno.

Prema navodima krivične prijave sumnja se da su oni u toku 2012. nabavili oko 15 kilograma kokaina radi dalje prodaje.

Holandska policija je 1. novembra 2012. u Roterdamu uhapsila dva lica, za koja se smatra da su članovi te grupe, od kojih je zaplenjeno sedam i po kilograma kokaina i protiv njih je pokrenut krivični postupak u Hoandiji.

Policija je ranije juče saopštila da je Jovanović organizovao nabavku kokaina, njegovo skladištenje, a potom dalju distribuciju i preprodaju ka kuririma i krajnjim kupcima, kao i transport i preuzimanje novca od prodatog kokaina u Srbiji.

Desnica (22) je za potrebe pripadnika grupe, a po nalazima Jovanovića, njenog tadašnjeg momka sa kojim je i živela u to vreme, iz Srbije prenosila poruke i instrukcije između pripadnika grupe i kupaca vezano za primopredaju kokaina u Holandiji.

Jovanović je, napominju, od ranije poznat policiji, a bio je lišen slobode u Belgiji tokom 2007. godine, tada pod imenom Zoran Jovanović, prilikom pokušaja krijumčarenja 200 kilograma kokaina preko luke u Antverpenu zajedno sa još nekoliko osoba.

U Crnoj Gori priveden je Mirsad Halilović (44) iz Bjelog Polja, prilikom čega su pretresani njegov stan i druge prostorije, a na teritoriji Hrvatske je pretreseno više lokacija.

Utvrđeno je da je grupa razvila dobro uhodanu mrežu dobavljača, organizatora transporta, logističara i kupaca narkotika, ne samo na teritoriji navedenih zemalja.

U okviru realizacija ove akcije, a kao rezultat saradnje srpske i belgijske policije, u Belgiji su otkrivene četiri plantaže marihuane i zaplenjeno je 1.500 stabljika iste i veće količine kokaina, kao i preko milion evra, navela je ranije policija.

(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.