Tanjug javlja i 100 dana od gašenja

Izvor: B92, 10.Feb.2016, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tanjug javlja i 100 dana od gašenja

Beograd -- Iako je pre više od tri meseca proces privatizacije Tanjuga neuspešno završen, sudbina ove novinske agencije i dalje nije jasna.

Nadležni državni organi ne oglašavaju se o tome šta će biti sa tom medijskom kućom.

Pre tačno sto dana novinska agencija Tanjug je prestala da postoji, pošto se u dva kruga privatizacije nije javio nijedan zainteresovani kupac.

Danas Tanjug formalno ne postoji, ali Tanjug i dalje javlja.

Advokat Miloš >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Stojković, stručnjak za medijsko pravo, kaže da je Tanjug ugašen kao medij, jer Zakon o javnom informisanju izričito kaže da mediji koji nisu privatizovani do 31. oktobra prošle godine prestaju da postoje.

“Medijska aktivnost Tanjuga je donekle nelegalna, odnosno on praktično radi kao neki piratski medij. Sa druge strane imamo Javno preduzeće, koje je osnivač tog medija, odnosno njegov izdavač i, njegov proces gašenja može da traje neko vreme, i to uopšte nije sporno“, naveo je Stojković.

Jedan od koraka u tom procesu je i prikupljanje podataka o imovini Tanjuga.

“Direkcija raspolaže sa podacima o nepokretnostima na kojima Tanjug ima pravo svojine ili pravo korišćenja na teritoriji Republike Srbije. Sa danom 10.02.2016. godine popis imovine biće završen. Dakle, popisana je sva imovina Tanjuga, i to: pravo svojine na nepokretnostima i pokretnim stvarima, pravo korišćenja na stvarima u javnoj svojini, novčana sredstva i druga imovinska prava. Direkcija je pripremila sve za preuzimanje imovine Tanjuga, a istu će preuzeti tek po brisanju Tanjuga iz Registra privrednih subjekata“, saopštila je Republička direkcija za imovinu.

Glavna i odgovorna urednica Politike Ljiljana Smajlović kaže da njena kuća i dalje kupuje servisne vesti Tanjuga. Ona smatra da je rešenje za tu kuću podela besplatnih akcija zaposlenima.

“Politika nastavlja da koristi Tanjugov servis, prvo zato sto Tanjug i dalje emituje i vesti, i što je za nas još važnije - fotografije, u istom obimu i ja bih rekla u sličnom kvalitetu kao i do sada. Mi imamo sa njima godišnji ugovor. Ja inače ne razumem žurbu kolega da se neki važan medij što pre ugasi“, navela je Smajlović.

“Ulazite u jednu veoma problematičnu situaciju, jer to bi značilo da bi mogle da se rade revizije drugih privatizacija koje nisu uspele, a nije izvršena besplatna podela akcija“, kaže Stojković.

U menadžmentu Tanjuga kažu da se za sada povodom svega neće oglašavati, ali da ta kuća posluje zakonito, pošto tvrde da je ugašeno Javno preduzeće, ali ne i Tanjug kao medij.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.