Tanja Fajon potvrdila učešće u međustranačkom dijalogu

Izvor: B92, 30.Okt.2019, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tanja Fajon potvrdila učešće u međustranačkom dijalogu

Beograd -- Nova predsednica Odbora Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon potvrdila je u sredu da će učestvovati u novoj rundi međustranačkog dijaloga.

Dijalog se vodi o izbornim uslovima i odvija se uz posredovanje EP.

Fajonova je, na sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija - Srbija u Skupštini Srbije, podsetila da je u oktobru već održana jedna runda dijaloga, navodeći da će i ona učestvovati u sledećoj.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Druga runda razgovora izaslanika EP sa predstavnicima parlamentarnih i vanparlamentarnih političkih stranaka u Skupštini Srbije trebalo bi da bude održana 14. i 15. novembra, a pored Fajonove dijalogu bi trebalo da se pridruži i novi izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik.

Prva runda međustranačkog dijaloga u Skupštini, održana je 9. i 10. oktobra, kada je sa predstavnicima stranaka u Beogradu razgovarao izaslanik EP Knut Flekenštajn, a planom predsednika spoljnopolitičkog odbora EP Dejvida Makalistera predviđeno je da se do kraja godine održe ukupno tri međupartijska dijaloga koja će se isključivo baviti izbornim uslovima za parlamentarne izbore 2020. godine.

Tanja Fajon je u Skupštini Srbije kazala da nije sjajan trenutak kada je reč o politici proširenja, jer, kako je navela, šefovi država članica EU nisu uspeli uprkos bezuslovnoj podršci EP da otvore pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

"Smatramo da je ovo propuštena prilika i strateška greška EU koja utiče na njen kredibilitet i imaće ozbiljne posledice za evropsku stabilnost i bezbednost", rekla je Tanja Fajon na sednici POSP-a. Ona očekuje da će Evropski savet promeniti odluku u vezi sa Severnom Makedonijom i Albanijom i da će poslati pozitivan znak tim zemljama pre samita EU - Zapadni Balkan u Zagrebu.

"Ako se to ne desi, ceo region će postati nestabilan i izložen uticajima Rusije, Kine i Turske. Zapadni Balkan će biti glavni spoljnopolitički prioritet za sledećeg šefa spoljne politike (Žozepa Borela), kako je i sam rekao u Evropskom parlamentu", rekla je Tanja Fajon.

Podsetila je na njegove reči: "Ako Evropljani ne mogu da reše probleme u svom komšiluku, ne mogu da budu velika sila" i poručila da ne treba oklevati da se otvore vrata Zapadnom Balkanu. Kada je reč o Srbiji, Tanja Fajon je kazala da Komisija priprema non pejper dokument o vladavini prava.

Predsednik delegacije Narodne skupštine Vladimir Orlić rekao je da je sada veoma važno vreme za proširenje, navodeći da različite poruke od različitih evropskih aktera ne predstavljaju izgovor da se proces reformi u Srbiji ne nastavi.

Kako je rekao, taj proceš će čak biti i intenziviran u narednom periodu, jer znači napredak za zemlju. Orlić je ponovio da je strateški cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji i istakao da će učiniti sve da on bude postignut u što kraćem roku

"Ne tražimo ustupke već izvesnost naše evropske budućnosti kada kriterijumi budu ispunjeni", rekao je Orlić i dodao da je na Srbiji da ispuni svoj deo posla. Izrazio je nadu da će finsko predsedavanje EU doprineti unutrašnjoj solidarnosti u Uniji, kao i da će politika proširenja biti konkretizovana u narednom periodu, te da će na sledećoj međuvladinoj konferenciji biti otvorena poglavlja koja su pripremljena.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.