Talibani ukinuli ministarstvo za žene

Izvor: B92, 17.Sep.2021, 21:27

Talibani ukinuli ministarstvo za žene

Kabul -- Ministarstvo obrazovanja talibana naredilo je srednjoškolcima da se vrate u školu, ali uopšte ne pominje devojčice, a Ministarstvo žena je ukinuto.

Radnice u glavnom gradu Avganistana, Kabulu, danas su zamenile odbor ženskog ministarstva sa talibanskim policijskim odborom za moral, a bivši zaposlenici tog odeljenja rekli su da više nemaju pristup zgradi.

Nova ploča napisana je na mešavini arapskog i darijskog jezika i glasi "Ministarstvo molitve i promovisanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrline i sprečavanje poroka", prenosi Rojters.

Bivši zaposleni u ministarstvu rekli su da su pokušavali da se vrate na posao nekoliko nedelja, ali im je rečeno da ostanu kod kuće, pokazuju snimci napravljeni ispred ustanove. Ulaz u zgradu bio je zaključan u četvrtak, rekla je jedna od žena.

"Ja jedini zarađujem u porodici", rekao je drugi zaposlenik.

"Sada kada nema ministarstva, šta da radim kao Avganistanka?"

Poslednji put je moralna policija sprovela šerijatski zakon

Talibani, koji su preuzeli vlast prošlog meseca nakon povlačenja američkih snaga, prethodno su vladali zemljom od 1996. do 2001. godine.

Devojčice u to vreme nisu smele da idu u školu, a žene nisu mogle da rade i da se obrazuju. U tom periodu, dugo imenovano ministarstvo čija je ploča podignuta u petak postalo je poznato kao moralna policija Talibana.

Ona je nametnula svoje tumačenje šerijatskog zakona, koje je uključivalo stroga pravila oblačenja, javna pogubljenja i bičevanje, prenosi Reuters.

Talibansko ministarstvo obrazovanja objavilo je da svi učenici srednjih škola moraju nastaviti školovanje od subote.

Naredba se odnosi na učenike i nastavnike od šestog razreda nadalje. Niži razredi su se već vratili u klupe. U saopštenju se ne pominju studenti kada bi trebali nastaviti obrazovanje, ako ga ikad nastave, piše agencija dpa.

Talibansko ministarstvo visokog obrazovanja ranije je objavilo da će i muškarci i žene moći da nastave studije, ali odvojeno, a žene će morati biti potpuno pokrivene. U poslednjih 20 godina, tokom američkog prisustva u Avganistanu, studenti oba pola su zajedno učili i nije bilo pravila oblačenja, što se promenilo dolaskom Talibana na vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.