Izvor: Blic, 24.Feb.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talibani proglasili trajno primirje u pakistanskoj dolini

Talibanski pobunjenici su danas proglasili neograničeno primirje u dolini Svat, nemirnom području na severozapadu Pakistana, dan pošto je vojska najavila da obustavlja operacije u tom regionu.



Pakistanske vlasti su u toj oblasti prošle sedmice uvele važenje šerijatskog prava kako bi navele pobunjenike da odustanu od pobune i uspostavile mir i vladavinu zakona.

Talibani su prihvatili dogovor i proglasili trajnu obustavu vatre posle sastanka lokalnih vođa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << s glavnim liderom u regionu, Maulanom Fazlulahom, preneli su mediji.

"Danas je šura (savetodavno veće), na čelu s Maulanom Fazlulahom, odlučilo da proglasi primirje na neograničeno vreme", izjavio je portparol talibana u dolini Svat, Muslim Kan.

"Bezuslovno ćemo osloboditi sve zatvorenike. Danas smo pustili četvoricu vojnika, a, kao znak dobre volje, oslobodićemo sve pripadnike snaga bezbednosti", dodao je Kan.

Talibani su prošle sedmice proglasili 10-dnevno primirje, koje je trebalo da istekne u sredu.

Od početka pobune krajem 2007. godine u dolini Svat, nekada popularnoj turističkoj destinaciji udaljenoj svega 130 kilometara od Islamabada, ubijeno je najmanje 1.200 civila, a između 250.000 i 500.000 napustilo je domove bežeći od nasilja.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Talibani proglasili primirje

Izvor: B92, 24.Feb.2009

Mingora -- Talibanski pobunjenici proglasili su neograničeno primirje u dolini Svat, na severozapadu Pakistana, dan pošto je vojska najavila da obustavlja operacije... Pakistanske vlasti su u toj oblasti prošle sedmice uvele važenje šerijatskog prava kako bi navele pobunjenike da odustanu od pobune....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.