Talibani postavili uslov; Gutereš: Neprihvatljivo

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 18:44

Talibani postavili uslov; Gutereš: Neprihvatljivo

Talibani su postavili neprihvatljive uslove za prisustvo na sastanku o Avganistanu pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

Ovo je danas izjavio generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

On je nakon dvodnevnog sastanka u Kataru rekao da je među zahtevima talibana bilo isključenje pripadnika avganistanskog civilnog društva iz pregovora u Dohi i tretman koji je predstavljao zvanično priznanje talibana, kao legitimnih vlasti u Avganistanu.

"Primio sam pismo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (od talibana) sa nizom uslova za prisustvo na ovom sastanku koji nisu bili prihvatljivi", rekao je generalni sekretar UN na konferenciji za novinare.

Dvodnevni sastanak u Dohi okupio je članice UN i specijalne izaslanike, ali talibani nisu prisustvovali, jer njihovi zahtevi nisu ispunjeni, preneo je AP.

Talibani su preuzeli vlast 2021. godine, nakon što su se snage SAD i NATO-a povukle posle dve decenije rata.

Nijedna zemlja ih ne priznaje kao avganistansku vlast, a UN su objavile da je priznanje gotovo nemoguće dok su na snazi zabrane obrazovanja i zapošljavanja žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Gutereš: Talibani postavili neprihvatljive uslove za svoje učešće na skupu UN o Avganistanu

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Feb.2024

Talibani su postavili neprihvatljive uslove da bi prisustvovali sastanku na kojem se u prethodna dva dana pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija razgovaralo o stanju u Avganistanu, rekao je danas generalni sekretar svetske organizacije Antonio Gutereš.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.