Izvor: Piplmetar.rs, 06.Dec.2022, 19:31

Talibani dozvoljavaju da avganistanske devojke polažu maturski ispit

Foto: EPA-EFE/STRINGER
Talibanske vlasti Avganistana su danasnagovestilei da ćedevojkama biti dozvoljeno da ove nedeljepolažu maturske ispite, iako im je zabranjen pristup učionicama otkako su bivši pobunjenici prošle godine preuzeli vlast.
Šef odeljenja za obrazovanje u Kabulu izjavio jeće se ispiti održati u sredu ali nije naveo više informacija o tome koliko će devojaka moći da polaže ispit.
Po dva dokumenta Ministarstva obrazovanja, odluka se odnosi na 31 od >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << 34 avganistanske provincije u kojima zimski školski raspust počinje krajem decembra.
Ispit neće polagati učenice iz tri oblasti Kandahar, Helmand i Nimroz jer imaju drugačiji raspored za školsku godinu i maturski ispiti se obično tamo održavaju kasnije.
Direktorka jedne srednje škole u ​​Kabulu rekla je da je obaveštena da će devojčice iz dvanaestog razreda imati samo jedan dan za polaganje ispita iz 14 predmeta, sa 10 pitanja iz svakog.
Direktorka koja iz straha od osvete ne želi da joj se objavi ime, rekla je da većina učenica nema udžbenike te je, kako je rekla, „polaganje ispita besmisleno“.
Jedna 18-godišnja učenica iz Kabula koja takođe želi da ostane anonimna, rekla je povodom najave mogućnosti polaganja ispita da je to „smešno“ jer „kako možemo polagati ispit posle godinu i po dana koliko su talibani držali zatvorena vrata škola?“, a „proveli smo celu godinu pod napetošću i stresom“ od njihovog dolaska na vlast.
Talibani su preuzeli vlast u Avganistanu u avgustu 2021. kada su se snage SAD i NATO-a povukle iz zemlje posle 20 godina rata.
Iako su u početku obećavali umereniju vladavinu i da će poštovati prava žena i manjina, oni su ograničili prava i slobode i naširoko primenili svoje oštro tumačenje islamskog zakona ili šerijata.
Talibani su zabranili devojčicama da pohađu srednju i višu školu, ženama zabranili da rade na nekim poslovima i uveli stroge kodekse oblačenja. Ženama je zabranjeno i da posećuju parkove, teretane i parkove zabave.
Ženama nije uskraćen pristup na univerzitete i najverovatnije će avganistanske devojke koje završe srednju školu posle ispita u sredu moći da upišu univerzitete.
Postupanje talibana prema ženama i devojkama u Avganistanu naišlo je na teške kritike. Ranije ovog meseca stručnjaci UN su procenili da se to graniči sa zločinom protiv čovečnosti i da bi postupanje vlasti trebalo da bude istraženo i krivično gonjeno u skladu sa međunarodnim pravom, a talibani su te ocene odbacili.
Pratite nas na našoj Fb i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.




Opširnije
Izvor: Danas.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Povezane vesti

Talibani planiraju da dozvole avganistanskim devojkama da polažu maturski ispit

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Dec.2022

Talibanske vlasti Avganistana su danas nagovestilei da će devojkama biti dozvoljeno da ove nedeljepolažu maturske ispite, iako im je zabranjen pristup učionicama otkako su bivši pobunjenici prošle godine preuzeli vlast.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.