Talasi izbacili rimsku statuu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2010, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talasi izbacili rimsku statuu

TEL AVIV -

Zahvaljujući velikim talasima koji su ovih dana udarali na izraelsku obalu Sredozemnog mora, otkrivena je rimska statua koja je vekovima bila pod vodom, objavila je danas izraelska uprava za antikvitete.

Bela mermerna figura žene u togi i sa sandalama na nogama nađena je u ostacima klifa koji se obrušio pod silinom vetrova, talasa i kiše u drevnoj luci Aškelon na jugu Izraela.

"More nam je dalo ovu čudesnu statuu", rekao je Jigal Israeli iz te uprave.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Statua nema glavu, ni ruke, a visoka je 1,2 metra, teži 200 kilograma i datira iz vremena rimske okupacije tadašnje zapadne Judeje pre 1.800 do 2.000 godina.

Biće izložena u muzejima, a na istom mestu nađeni su i ostaci rimskog kupatila i mozaika.

Međutim, druga izraelska arheološka nalazišta na severu u Cezareji pretrpela u veliku štetu u oluji, pa statua nije izazvala veliku radost.

"Ne smatramo da je to otkriće tako dobra vest. Bolje je da relikti ostanu skriveni i zaštićeni, nego otkriveni i oštećeni", rekao je jedan drugi neimenovani zvaničnik Uprave a prenele agencije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.