Talas vrućina zahvatio mnoge delove SAD

Izvor: VOA, 12.Avg.2021, 17:00

Talas vrućina zahvatio mnoge delove SAD

Volonteri i zaposleni u lokalnim službama dopremili su krevete i boce sa vodom u centar za rashlađivanje u jednoj praznoj zgradi u Portlandu, u Oregonu, gdje je otvoreno mnogo sličnih mesta zbog novog talasa vrućina koji je zahvatio severozapad Amerike. Toplotni talas je ove nedelje pogodio i druge delove zemlje. Meteorološka služba saopštila je da će upozorenja na vrućinu biti na snazi od srednjeg zapada do severoistoka do najmanje petka. U Portlandu, temperature su u sredu bile blizu 38 stepeni Celzijusa, a to bi moglo da bude premašeno u četvrtak i petak. Vlasti, koje pokušavaju da pomognu ranjivim kategorijama stanovništva, i dalje na umu imaju talas vrućina ranije ovog meseca tokom kojeg su preminule stotine ljudi na severozapadu američkog kontinenta. Trenutne temperature u Portlandu, gradu sa obično umerenom klimom, oborile bi rekorde ove nedelje da se to već nije dogodilo krajem juna. Sijetl će biti nešto hladniji, ali i dalje postoji šansa da se obore rekordi i u tom gradu. Mnogi stanovnici u tom području nemaju klima uređaje. Guvernerka Oregona Kejt Braun proglasila je vanredno stanje i aktivirala centre za hitne operacije, ističući da postoji mogućnost da se poremeti snabdevanje električnom energijom, kao i da dođe do poremećaja u saobraćaju. Osim centara za rashlađivanje, produženo je i radno vreme biblioteka, dok je vožnja autobusom besplatna za one koji idu u skloništa. Toplotni talasi i istorijska suša na američkom zapadu odraz su klimatskih promena zbog kojih su vremenske prilike još ekstremnije, ocenjuje agencija Asošijeted pres.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Četvoro dece usred PUSTINJE umrlo od žeđi! Pokušali da pređu granicu ilegalno pa ih zahvatio TOPLOTNI TALAS

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Avg.2021

U Tunisu temperatura je u sredu dostigla rekordnih 50 stepeni Celzijusovih, prenela je nacionalna Meteorološka služba...Šest migranata, uključujući četvoro dece, umrlo je od žeđi u tuniskom delu pustinje Sahara blizu granice sa Alžirom, izjavio je danas Ajmen Bežaui, guverner tuniske oblasti...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.