Tajne službe vojske bez ikakve kontrole

Izvor: Blic, 13.Jul.2009, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajne službe vojske bez ikakve kontrole

Vojnobezbednosna i Vojnoobaveštajna agencija, prema Nacrtu zakona koji reguliše rad ove dve službe, naći se pod direktnom kontrolom izvršne vlasti imenovanjem generalnog inspektora, koga na mandat od pet godina imenuje Vlada, a koji je za svoj rad odgovoran ministru odbrane.



Zadatak generalnog inspektora je kontrola zakonitosti postupanja obe agencije. Tako će generalni inspektor kontrolisati zakonitost u primeni posebnih postupaka i mera za tajno prikupljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << podataka, zakonitost trošenja budžetskih i drugih sredstava za rad, ali i nadzirati primenu načela političke, ideološke i interesne neutralnosti u radu VBA i VOA i njihovih pripadnika. O rezultatima nadzora generalni inspektor podnosi izveštaj ministru odbrane, ali i, najmanje jednom godišnje, nadležnom odboru Narodne skupštine.

Ministar Dragan Šutanovac tvrdi da u ovom trenutku ne postoji adekvatna kontrola rada VBA i VOA i da s njima praktično radi na sistemu poverenja.

- To poverenje je nekada na višem, nekada na nižem nivou, ali trenutno ne postoji nijedan način, nijedan instrument koji bi ministar mogao da upotrebi kako bi došao do saznanja šta se zaista dešava u tim službama - izjavio je Šutanovac.

U Ministarstvu odbrane nezvanično navode da se saradnja sa ovim službama odvija na principu njihovih šturih izveštaja o „akcijama na potrazi za Ratkom Mladićem” ili „o proceni bezbednosne situacije na jugu Srbije”, ali bez konkretnih informacija. Naši izvori navode da se pripadnici tajnih vojnih službi prema svim ministrima odbrane odnose sa nipodaštavanjem. Kažu: „Mi smo zimzeleni, a vi listopadni, vas menjaju, a mi ostajemo”.

- Ministar na taj način ne zna ni kakvu akciju imaju službe, a kamoli da nad njima ima kontrolu. On snosi odgovornost za rad VBA i VOA, a odnos s njima mu je na bazi „rizičnog” poverenja - kažu u Ministarstvu i navode da bi zakonske odredbe u ovom Nacrtu konačno dovele do reforme sistema.

Nacrt zakona trenutno se nalazi u fazi javne rasprave i nedavno je javno predstavljen na okruglom stoju, u organizaciji Zaštitnika građana i Centra za civilno-vojne odnose. Penzionisani pukovnik VBA Zvonimir Horvat, učesnik skupa, za „Blic” je juče izjavio da je logično da ministar koji je odgovoran za rad službi bude upoznat sa njihovim aktivnostima.

- Pozicija ministra je „pojačana” novim Zakonom, ali se službe stavljaju i pod kontrolu izvršne i sudske vlasti. Novina je da će VBA moći da od Vrhovnog suda Srbije traži odobrenje za prisluškivanje po razlozima „nacionalne bezbednosti”, što do sada nije mogla. Time se njen rad stavlja pod kontrolu suda, ali im se i povećava odgovornost po pitanju očuvanja nacionalne bezbednosti, jer će mere moći da primenjuju i u preventivne svrhe - kaže Horvat. On objašnjava da će se te mere, po Nacrtu primenjivati nad pripadnicima Vojske i MO.

Najmanje devet godina iskustva

Uslov za izbor generalnog inspektora je, prema nacrtu zakona, najmanje devet godina radnog iskustva u struci. U Ministarstvu odbrane nezvanično navode da bi najbolji izbor bio čovek iz službe.

- Na državi je da odluči hoće li rad VBA i VOA kontrolisati neko ko je iz službe i za koga postoji opasnost da ne uspe da se izdvoji iz sistema u kome je bio ili da to bude osoba sa strane, manje pristrasna, ali koja ne poznaje organizaciju službi - kaže pukovnik Horvat.

Imenovan zamenik direktora VBA

Pukovnik Dragan Vladisavljević odlukom predsednika Borisa Tadića imenovan je juče za zamenika direktora VBA.

Predsednik Tadić postavio je i generala Petra Radojčića za direktora Inspektorata odbrane, generala Mladena Vuruna za načelnika Vojne akademije, pukovnika Srđana Novakovića za načelnika Uprave za opštu logistiku, pukovnika Dobrivoja Veljkovića za načelnika Uprave za ljudske resurse, pukovnika Ranka Živaka za komandanta Vazduhoplovstva i PVO, generala Vidoja Živkovića za zamenika komandanta Kopnene vojske, pukovnika Dušana Stojanovića za komandanta 2. brigade KoV, pukovnika Mlađena Niševića za načelnika štaba Komande za obuku.

U čin brigadnog generala, predsednik Tadić unapredio je pukovnike Ranka Živaka, Dobrivoja Veljkovića i Slađana Đorđevića.

Prema saopštenju iz Pres službe predsednika Tadića, ukazom je prestala profesionalna vojna služba generalima Draganu Kataniću, Vidosavu Kovačeviću, Zdravku Jelisavčiću i pukovniku Perici Pavloviću.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.