Tajkuni se nameračili na sirotinju

Izvor: Blic, 19.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajkuni se nameračili na sirotinju

NOVI PAZAR - Deveti dan štrajka glađu radnici holdinga „Vojin Popović" proveli su u međusobnom bodrenju i težnji da se istraje na ovom mukotrpnom putu traženja spasa za posrnuli kolektiv koji je nekada bio gigant privrede u Srbiji. Četrdesetak radnika štrajkuje glađu, a bodri ih stotinak kolega koji im svakodnevno dolaze u posetu. Štrajkači traže da „Vojin Popović" izađe iz stečaja i da se „pošteno privatizuje aukcijskom prodajom".

- Po ko zna koji put >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pozivamo savest političara i ponavljamo da su nas tajkuni odveli u stečaj da bi nas kupili za male pare. Tražimo poštenu privatizaciju na aukciji. Žao nam je što u ovom društvu ne postoje argumenti nego smo prinuđeni da gladujemo da bismo ostvarili prava - rekao je za „Blic" Omer Bećović.

Njegov kolega Ramiz Sajitović kaže da su svi protiv radnika i sirotinje, a na strani tajkuna.

- Ja, koji imam 50 godina, prošle godine sam dobio batine zato što sam se bunio protiv planskog uvođenja stečaja. Policija je uhapsila batinaše, ali ih sud još nije osudio. Napišite, molim vas, da su u novopazarskom pravosuđu, u opštini i u Vladi ljudi kojima je stalo samo do fotelja i do para, a sirotinju niko ne vidi. Tajkuni su nameračili sirotinju, ali nadam se uzalud - rekao je Sajitović.

Muhamed Đerlek kaže da su štrajkači odlučni da istraju u gladovanju.

- Ili će se naši zahtevi ispuniti ili idemo do kraja - kaže Đerlek. Grupa radnika sedi na travnjaku ispred upravne zgrade, a žene koje štrajkuju glađu su u kancelarijama, gde leže na stolovima i ćute. Svakog dana po jedna od njih zatraži pomoć Hitne službe, nisu sposobne čak ni da govore, niti žele da daju bilo kakve izjave. Na pitanje reportera „Blica" kako podnose štrajk, jedna od njih, Murtaka Murić, samo uzdiše i kaže: „Eh kako".

Štrajkačima u posetu dolaze sindikalci iz novopazarskih fabrika, ali niko od političara nije došao da ih vidi, da ih pita kako im je. Predsednik opštine Novi Pazar Sulejman Ugljanin zatražio je od direktora Agencije za privatizaciju Vladimira Galića pomoć za rešenje problema. Ugljanin je zatražio da se u rešavanje ovog problema uključi predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica i ministri Predrag Bubalo i Slobodan Lalović.

Na pitanje kako komentarišu Ugljaninovo pismo, radnici kažu da se plaše da je ministar Bubalo obećao „Vojina Popovića" tajkunima. Tokom stečajnog postupka vrednost firme koja gazduje najvećim ribnjakom na Balkanu procenjena je na samo dva miliona evra, a iz Udruženja manjinskih akcionara tvrde da je realna vrednost 14 miliona.

Predstavnici Agencije za privatizaciju najavili su da će juče doći u „Vojinu Popoviću", ali se ipak nisu pojavili u Novom Pazaru.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.