Tadić prisustvovao obeležavanju Hanuke

Izvor: RTS, 16.Dec.2009, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić prisustvovao obeležavanju Hanuke

Molitvi i paljenju sveća povodom jevrejskog praznika Hanuke, prisustvovao predsednik Tadić. Pored njega, sveće upalili i episkop Srpske pravoslavne crkve Porfirije, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, muftija beogradski Muhamed Jusufspahić i ministar vera Bogoljub Šijaković.

U beogradskoj Sinagogi večeras je obeležen peti dan jevrejskog praznika Hanuke, a molitvi i obredu paljenja sveća prisustvovao je predsednik Srbije Boris Tadić.

Predsednik Tadić zapalio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je u dvorištu Sinagoge petu sveću na osmokrakom jevrejskom svećnjaku. Taj simbolični obred u kome su učestvovali i predstavnici drugih crkava i verskih zajednica organizovao je beogradski rabin Isak Asijel.

Ostale četiri sveće zapalili su episkop Srpske pravoslavne crkve Porfirije, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, muftija beogradski Muhamed Jusufspahić i ministar vera Bogoljub Šijaković.

Posle molitve u Sinagogi, beogradski rabin objasnio je vernicima i gostima da taj skup treba da bude simbol jedinstva svih ljudi pred bogom, bez obzira na veru i naciju.

Goste je u Sinagogi pozdravio je predsednik jevrejske opštine Jovan Elazar čestitajući Beograđanima predstojeće praznike - Novu godinu i Božić, a potom je praznični program izveo hor "Braća Baruh".

Hanuka se ove godine praznuje do 18. decembra, a prema jevrejskoj tradiciji svake večeri osam dana za redom pali se po jedna sveća u znak sećanja na razaranje jerusalimskog hrama, u čijim je ruševinama ulje u svećnjaku, dovoljno za jedan dan, gorelo osam dana.

Hanuka je jevrejski praznik slobode, svetlosti i sećanja na obnovu jerusalimskog hrama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.