Tadić: Srbija ostaje garant Dejtonskog sporazuma

Izvor: RTS, 16.Okt.2009, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija ostaje garant Dejtonskog sporazuma

Svako političko rešenje oko koga se dogovore legitimni predstavnici sva tri naroda u Bosni i Hercegovini prihvatljivo je za Srbiju, rekao predsednik Boris Tadić. Srbija ostaje trajno privržena Dejtonskom sporazumu, ponovio Tadić.

Predstavnici sedam parlamentarnih stranaka Republike Srpske preneli su u Beogradu svoje stavove predsedniku Srbije Borisu Tadiću pred drugu rundu Butmirskog procesa, koja je zakazana za 20. oktobar. Srbija ostaje trajno privržena Dejtonskom sporazumu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji je, kako je istakao Tadić, moguće menjati pod uslovom da se sve tri strane dogovore oko toga.

"Sve ono što dogovore legitimni predstavnici Hrvata, Bošnjaka i Srba u Bosni i Hercegovini prihvatljivo je za Srbiju. Sve ono što ne dobije punu podršku legitimnih predstavnika sva tri naroda, nije prihvatljivo", naglasio je Tadić na konferenciji za štampu.

Tadić je naveo da Srbija konstruktivno pristupa političkim razgovorima u BiH, ne samo zbog toga što podržava njen integritet već i zbog toga što želi postizanje rešenja koje je održivo u budućnosti.

"Svako rešenje u BiH mora da bude praćeno mirom i stabilnošću i rešenjima koja ne dovode u pitanje integritet zemlje i nestabilnost u regionu, jer samo stabilan i prosperitetan region može postati deo evropske porodice naroda", istakao je predsednik Srbije.

Tadić je ponovio da je otvoren i za razgovor s predstavnicima bošnjačkih i hrvatskih stranaka iz Federacije BiH.

Butmirski pregovori, kako je ocenio, imaju konstruktivnu nameru da se pronađe rešenje koje će obezbediti svim stranama pun legitimitet i trebalo bi da odluče proces evropskih integracija za BiH ali i ostale zemlje Zapadnog Balkana.

"Ono što je nedvosmisleno naglašeno, iako ne znamo ceo paket, jeste da nema dovođenja u pitanje entitetskog glasanja, što je važna stvar. Kada budemo imali ceo paket, moći ćemo da kažemo nešto konkretnije", naveo je Tadić.

Predsednik Saveza nezavisnih socijaldemorkata (SNSD) i premijer Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je novinarima posle tročasovnog susreta da je još jednom konstatovano da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma.

Dodik je kazao da je na sastanku zaključeno i da "Srbija može da podrži i potencira razgovore o Bosni i Hercegovini na bazi konsenzusa i dogovora svih, jer je to najbolji način koji daje širinu i mogućnost za vođenje razgovora s partnerima u BiH".

"Predsedednika Tadića smo upoznali i sa onim što je eventualno neka ponuda, ali i da još međunarodna zajednica nije uputila zvanični predlog za razgovore i da je zato teško da se rezgovara o detaljima", ocenio je Dodik.

Istakao je da "ustavne promene pripadaju ljudima u BiH i njihovim političkim predstavnicima", a da se "samo nagađa da su to pitanja vezana za skupštinu, predsedništvo, način odlučivanja u minsitarskom veću i neke vrste nadležnosti".

Predsednik Srpske radikalne stranke RS Milanko Mihajlica rekao je da je sastanak kod predsednika Srbije bio koristan i da je najvažnije to što je predsednik Tadić ponovio da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, a da rešenja koja nisu u saglasnosti sa zvaničnim institucijama RS i voljom srpskog naroda nisu prihvatljivi ni za Srbiju.

Satanku su prisustvovali i lideri Srpske demokrtske stranke, Partije demokratskog procesa, Demokratskog narodnog saveza, Demokratske partije i Socijalističke partije RS.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.