Tačijev oštar odgovor Johanesu Hanu

Izvor: RTS, 24.Apr.2017, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tačijev oštar odgovor Johanesu Hanu

Kosovski predsednik Hašim Tači oštro je kritikovao evropskog komesara za pregovore o proširenju Johanesa Hana, navodeći da Evropskoj uniji "nedostaju vođstvo i vizija" u konkretizaciji evropske perspektive za Kosovo. Tači je, takođe, naveo da je projekat Velike Albanije "proizvod srpske propagande". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Nažalost, ovakve izjave evropskog komesara pokazuju ono što sam rekao mnogo puta do sada, da Evropskoj uniji nedostaju vođstvo i vizija u konkretizaciji evropske perspektive za Kosovo", napisao je Tači na svom Fejsbuk nalogu reagujući na izjavu Johanesa Hana.

Han je rekao da je "razočaran zbog zapaljivih izjava" pojedinih lidera u regionu i upozorio da se takve izjave mogu "obiti o glavu" onima koji ih izgovaraju.
"Želeo bih da izrazim svoju razočaranost, čak i iznerviranost, zbog zapaljivih izjava pojedinih lidera u regionu. Takve poruke, koje mogu da se shvate kao mešanje u unutrašnja pitanja susednih zemalja i koje prizivaju menjanje granica, nisu prihvatljive i više su nego kontraproduktivne", naglasio je Han posle susreta sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.
Tači je, odgovarajući Hanu, rekao da je "projekat Velike Albanije proizvod srpske propagande kako bi se sproveo projekat Velike Srbije, koja gotovo da funkcioniše pred nosom EU".
"Diskriminacija i izolacija naših građana govore mnogo više nego monotone izjave koje zvaničnici EU ponavljaju od 2000. godine. Nema velike niti male Albanije, ali postoji Albanija i postoji Kosovo. Bilo bi lepo od EU da prihvati stvarnost i počne da tretira Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu", napisao je Tači.
Pre Hana, izjave Tačija, albanskog premijera Edija Rame i jednog od lidera Albanaca na jugu Srbije kritikovali su i američki ambasadori u Tirani, Prištini i Beogradu, navodeći da su njihove izjave o mogućem ujedinjenju Kosova i Albanije "neoprezne", kao i da "podrivaju stabilnost regiona".
Reakcija američkih diplomata usledila je posle serije izjava albanskog premijera Edija Rame, kosovskog predsednika Hašima Tačija, i predsednika Nacionalnog saveta Albanaca na jugu Srbije Jonuza Muslijua da bi "Albanija i Kosovo mogli da se ujedine" ukoliko njihov evropski put zapadne u ćorsokak.
Seriju izjava pokrenuo je početkom prošle sedmice Edi Rama, koji je evropskom Politiku rekao da "ne može da isključi ujedinjenje Kosova i Albanije", ukoliko perspektiva za članstvo Zapadnog Balkana u EU nastavi da bledi.
"Ukoliko Evropska unija zatvori vrata Kosovu, svi Albanci regiona živeće u jednoj, jedinstvenoj državi kako bi se nastavilo sa integracijom u evropsku porodicu", rekao je dan kasnije Radiju Slobodna Evropa kosovski predsednik Hašim Tači.
Do razmene teških reči između Prištine i Brisela došlo je pošto EU nije promenila odluku da o bezviznom režimu ne raspravlja pre nego što kosovski parlament ne potvrdi sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, protiv čega su ustali predstavnici kosovske opozicije, ali i izvestan broj poslanika vladajuće koalicije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tači ušao u "sukob" sa Evropom: Velika Albanija je projekat srpske propagande, prihvatite Kosovo kao nezavisnu državu!

Izvor: BKTV News, 24.Apr.2017

Povodom kritika evropskog komesara Johanesa Hana zbog izjava o promeni granica na Zapadnom Balkanu, kosovski predsednik Hasim Tači osetio se prozvanim, uzvrativši da to pokazuje kako Evropskoj uniji "nedostaju vođstvo i vizija" u konkretizaciji evropske perspektive za Kosovo..."Nažalost, ovakve izjave...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.