Tači: Dva su uslova za nastavak dijaloga

Izvor: RTS, 06.Dec.2019, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Dva su uslova za nastavak dijaloga

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da su jedinstvo vodećih zemalja zapada i potpuna koordinacija EU i SAD uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i postizanja konačnog sporazuma.
Hašim Tači je na konferenciji koju je u Berlinu organizovao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Institut "Istok-Zapad" rekao da dijalog i konačni sporazum nemaju alternativu što se tiče stabilnosti Balkana.

"Kako da napredujemo? Iz iskustva u dosadašnjim procesima, želim da pomenem dve stvari. Kao prvo, jedinstvo država Kvinte, koje je ključno za dalji nastavak ovog procesa. I drugo, potpuna koordinacija SAD sa EU, iako ni ta koordinacija ne znači ništa, kada zemlje Evropske unije nije briga šta je EU odlučila. Neke od njih još uvek izazivaju mnogo konfuzija u našim državama, kako kod političara, tako i kod građana", istakao je Tači.
Tači je rekao da je upravo kada se održava Samit NATO-a u Londonu, predsednik Srbije otputovao u Rusiju i da je to poruka njihove orijentacije.
"Ovo je poruka o orijentaciji Srbije. Takođe smo tokom jučerašnjeg dana čuli izjave srpskih lidera koji negiraju zločine i genocid na Kosovu", tvrdi Tači.
Kosovski predsednik je u Berlinu naveo da odnosi Prištine sa Beogradom ne utiču samo na bilateralni nivo, nego i na stabilnost regiona i EU, te da po njemu EU ima dvostruke standarde.
"Dok se Kosovo blokira liberalizacijom, a Makedonija i Albanija otvaranjem pregovora, Srbiji se obećava otvaranje novih poglavlja. Dakle, vidimo da se nagrađuju oni koji ucenjuju EU odnosima sa Rusijom", rekao je Tači.
Naveo je da kada su započeti razgovori 2012. godine, jedno od nepisanih pravila je bilo da neće biti uslovljavanja procesa, a sada se taksa koristi za uslovljavanje dijaloga.

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kurti u Berlinu: Neću Vučića za pregovaračkim stolom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2019, 10:44

Kandidat za premijera Kosova Aljbin Kurti izneo je svoja tri principa za nastavak dijaloga, od kojih je prvi da neće predsednika Srbije Aleksandra Vučića za pregovaračkim stolom...Na skupu u Berlinu pod nazivom "Balkanski dijalozi", na kojem su razmatrane evropske perspektive Zapadnog Balkana i mogućnosti...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.