Tabloidi novorođenom princu podarili naslovne strane

Izvor: Politika, 23.Jul.2013, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabloidi novorođenom princu podarili naslovne strane

„San” je izašao pod drugačijim imenom – od originalnog „Sun”, što znači „sunce”, pojavio se kao „Son” ili u prevodu „sin”

Vest o rođenju sina vojvotkinje i vojvode od Kembridža pojavila se juče u svim značajnim novinama u Britaniji, ali je najviše prostora zauzela u tabloidima koji su novom princu posvetili cele naslovne strane i bombastične naslove.

Najdalje je otišao „San”, koji je izašao pod drugačijim imenom – od originalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Sun”, što znači „sunce”, pojavio se kao „Son” ili „sin”. Preko cele naslovne strane bila je fotografija obaveštenja o rođenju praunuka kraljice Elizabete Druge. Sajt ovog lista pozvao je juče čitaoce da se pridruže elektronskoj čestitki Vilijemu i Kejt koja glasi: „Čestitke na rođenju sina od čitalaca ’Sana’”.

„Dejli miror” je dočekao čitaoce tekstom „Naš mali princ” i fotografijom mladog para, dok je „Dejli mejl” na naslovnu stranu stavio fotografiju kraljičinog sina, princa Čarlsa, i tekst „Neko je postao deda”. Na prvim stranama ostrvske žute štampe nije bilo mesta ni za jednu drugu vest, osim one o rođenju trećeg u liniji za nasledstvo britanske krune. To, međutim, nije bio slučaj i sa ozbiljnim listovima. Tekst o najpopularnijoj bebi na svetu „Rođenje, dečak, princ, kralj”, bio je najuočljiviji, ali ne i jedini na naslovnici „Gardijana”. Na udarnoj strani „Fajnanšel tajmsa” dečak Kejt i Vilijema dobio je samo sliku-vest, odnosno fotografiju obaveštenja o rođenju i kratku informaciju. „Independent” se više bavio politikom premijera Dejvida Kamerona o pornografiji nego sinom princa Vilijema i unukom princa Čarlsa. Izuzetak je „Tajm”, koji je izašao sa specijalnom naslovnom stranom sa koje poručuje „Dobrodošao na svet” i citira princa Vilijama: „Ne bismo mogli da budemo srećniji.”

Reporteri TV kanala prekjuče su se tokom celog dana uključivali u program sa različitih lokacija u Londonu, prenoseći, između ostalog, i atmosferu sa ulica. Reporteri „Skaj njuza” ispred bolnice „Sent Meri”, sa oduševljenjem su gledaocima otkrili da se vojvotkinja porodila ne krijući da su iz nekog razloga sve vreme mislili da će Kejt da rodi devojčicu.

List Ruperta Mardoka prekršten u čast kraljevske bebe

Foto i2.cdnds.net

Manji entuzijazam je pokazao njihov kolega sa Bi-Bi-Sija Sajmon Mekoj. U javljanju ispred porodilišta on je pokazao da je frustriran što celog dana govori o događaju o kojem ne može ništa da sazna. Od jutra je izveštavao o porođaju koji je mogao da traje satima i o kojem nije imao šta da javi, a opet se to od njega očekivalo. Pošto se stalno uključivao u program, a da nije imao šta da kaže, u jednom trenutku je pročitao poruke gledalaca javnog servisa. Neke od njih bile su: „Dajte nam druge vesti”, „Žene stalno rađaju decu” i „Neka nam je bog u pomoći ako porođaj bude trajao celog dana”.

Mekoj je onda poručio gledaocima: „Sledi još mnogo toga odavde (ispred porodilišta). Ništa od toga neće biti vest, jer ona dolazi iz Bakingemske palate. Ali to nas neće zaustaviti.”

J. S.

--------------------------

Satira na naslovnoj strani „Prajvet aja”

Opaska magazina „Prajvet aj”, kritičara vlasti i satiričara britanske svakodnevice, pozabavila se rađanjem kraljevske bebe i medijskom histerijom koju je izazvala. Magazin je izašao sa belom naslovnom stranom na kojoj je krupnim slovima pisalo „Žena dobila dete”, a ispod, sitno: „Unutra su i neke druge stvari.”

objavljeno: 23.07.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.