Tabaković: Inflacija prema planu

Izvor: RTS, 15.Maj.2013, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabaković: Inflacija prema planu

Inflacija će u Srbiji do kraja oktobra 2013. godine biti u ciljanom okviru od četiri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto, rekla Jorgovanka Tabaković. Pad inflacije doprineće smanjenju kamata na kredite, ocenila Tabaković.

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je na konferenciji za novinare da će inflacija u Srbiji do kraja oktobra 2013. godine biti u ciljanom okviru od četiri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"NBS ne zabrinjava što je mesečna inflacija u aprilu bila 0,8 odsto, umesto 0,4 odsto, koliko je bilo prognozirano, jer je posledica, pre svega, poskupljenja povrća. Stabilna kretanja na deviznom tržištu, niska agregatna tražnja, uz očekivani puni efekat preduzetih mera monetarne politike doprineće padu međugodišnje inflacije", rekla je Tabakovićeva.

Istakla je da će inflacija biti u ciljanom okviru u trećem kvartalu, uprkos tome što će poskupeti struja, lekovi, komunalne usluge.

"Osnovna mera kojom će NBS uticati na stabilizaciju cena je referentna kamatna stopa", istakla je guvernerka i podsetila da je juče Izvršni odbor NBS snizio tu stopu za 0,5 odsto, na 11,25 odsto.

Pad inflacije, kako je dodala, doprineće smanjenju kamata na kredite, odnosno smanjenju rizika za odobravanje i uzimanje bankarskih pozajmica.

Centralna banka, po rečima Tabakovićeve, ne cilja ni jednu vrednost deviznog kursa, već svojim merama želi da postigne umerenost u promenama vrednosti domaće valute u odnosu na evro.

Guvernerka je istakla da NBS neće komentarisati razgovore sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dok predstavnici te finansijske institucije na kraju posete Srbiji ne daju svoje ocene.

Dodala je da bi za Srbiju bio prihvatljiv samo aranžman iz predostrožnosti, o čemu bi mogli da budu nastavljeni razgovori sa misijom MMF-a, nakon analize "stanja zdravlja srpske ekonomije".

Očekivanja NBS su da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji biti dva odsto, zahvaljući oporavku poljoprivrede i rastu industrije, usled rasta izvoza automobilske i naftne industije.

Predlog bankama za lakšu otplatu kredita

Jorgovanka Tabaković je najavila da će za tri nedelje Centralna banka predložiti poslovnim bankama kako da građanima olakšaju otplatu kredita.

"Rešenje koje će predložiti NBS neće biti obavezujuće za banke, već samo preporuka. Predviđeno je da državu to rešenje ne košta ni dinar i da bude primereno prosečnoj četvoročlanoj porodici, a ne onima koji su uzimali kredite da bi profitirali na kupovini nekretnina", rekla je Tabaković na konferenciji za novinare.

Najvažnije je, kako je istakla, da to rešenje bude održivo i da NBS ne dođe u situaciju da bude tužena strana.

NBS se, po rečima Jorgovanke Tabaković, zalaže da budu smanjeni prihodi "onih koji su bili u stanju da procene valutni rizik".

Guvernerka nije želela da kaže da li će se predloženo rešenje odnositi na sve kredite, ili samo na one koji su indeksirani u švajcaraskim francima.

Zbog promene odnosa švajcarskog franka i evra, građanima koji su zimali kredite u švajcarskoj valuti dok je to bilo povoljnije, znatno se uvećala mesečna rata, zbog čega je NBS pre nekoliko meseci najavila da će predložiti kako da im se pomogne.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.