TV bez “burn-in“ efekta i mrlja po ekranu

Izvor: Mondo, 19.Jul.2018, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TV bez “burn-in“ efekta i mrlja po ekranu

Ovi televizori ne pate od najčešćeg problema modernih, tankih i ravnih panela.

Tehnološke specifikacije za TV ekrane postaju sve zahtevnije pojavom tehnologija poput High Dynamic Range (HDR), a rizik od neželjenih “burn-in“ problema je od posebne važnosti za kupce, koji zahtevaju najviši kvalitet slike. Kako bi saznali jesu li ekrani u skladu sa zahtevima i željenim karakteristikama, TV stručnjaci nemačkog magazina video i tehnološke laboratorije >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << connect Testlab sproveli su testiranje temeljeno na međunarodnoj normi za merenje, čiji je fokus bio na kvalitetu HDR sadržaja QLED televizora, poznatog pod nazivom Information Display Measurements.

Modeli QLED televizora nemaju neželjene vizuelne efekte, zaključak je priznatog nemačkog Video tehnološkog magazina. U saradnji s Connect Testlabom (nekad je ovaj prestižni magazin izlazio i na srpskom jeziku), globalnom tehnološkom laboratorijom, potvrđeno je da je cela serija QLED televizora (2018) bez “„burn-in““ efekta (zamrzavanja slike), odnosno bez pojave dvostruke slike i “afterglow“ problema.

QLED: Šta je, šta donosi, koliko košta…

Samsungovi televizori prošli su testiranje i dobili sertifikat, koji dokazuje da nemaju neželjenih vizuelnih efekata, kao što su “burn-in“ i “afterglow“ problemi. Prilikom testa izdržljivosti, koji je trajao 72 sata, stručnjaci su sproveli razna merenja na televizorima kako bi, između ostalog, proverili i “burn-in“ efekte koje mogu prouzrokovati statični elementi slike. Ovi efekti poznati su još pod nazivima “memory effect“, “ghosting“, odnosno “trajno zadržavanje slike“, “spaljen ekran“ ili “sagorevanje”, a osetno utiču na kvalitet slike.

Kod pojedinih ekrana, nepoželjan obris pojavljuje se već nakon minuta korišćenja televizora, ako se na ekranu prikazuju statički elementi pri visokim sjaju, te su zbog toga televizori u ovom testu na duži period prikazivali izrazito crna i svetla bela polja - mrlje.

Stručnjaci koji su sprovodili test dodali su na testiranu sliku varijabilne elemente teksta i trepteći beli okvir, kako bi automatski otkrili smetnje, koje su uobičajene za moderne HDR televizore. Na taj način stvoreni su uslovi slični onima u video igrama HDR kvaliteta. Osim standardne analize, stručnjaci su koristili i tamne sive slike u vrednostima svetla od 10 kandela po metru kvadratnom (cd/m2) - što pokazuje da li su tamniji pikseli posvetleli. Sprovedena testiranja su pokazala da QLED televizori nisu podbacili na ovim rigoroznim testovima. Dakle, televizori bi teoretski mogli ostati trajno uključeni bez slikovnih elemenata, poput mrežnih logotipa koji ostavljaju “burn-in“ efekt ili “afterglow“.

Svako ko je posebno osetljiv na takozvanu pojavu dvostruke slike i želi dugogodišnju sigurnost, biće siguran sa LCD ili QLED ekranima“, zaključuju stručnjaci koji su sproveli testiranje.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.