TUŽIOCI TRAŽE 28 GODINA ZATVORA ZA ŠEŠELJA

Izvor: Kurir, 07.Mar.2012, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TUŽIOCI TRAŽE 28 GODINA ZATVORA ZA ŠEŠELJA

Matijas Markusen ponovio tvrdnje da je dokazao da je Šešelj kriv za "teške zločine"

HAG - Tužioci Haškog tribunala zatražili su danas da se Vojislavu Šešelju izrekne kazna od 28 godina zatvora zbog navodnih zločina nad nesrbima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini, počinjenim od 1991. do 1993. godine. Tužilac Matijas Markusen je trećeg, poslednjeg dana >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << iznošenja završne reči tužilaštva zatražio od sudija da Šešelja proglase krivim po svih devet tačka optužnice pošto je, kako je rekao, dokazano da je kriv za "teške zločine kako po obimu tako i po gnusnoj prirodi".

Kazna od 28 godina preporučena je ne računajući kazne izrečene Šešelju za nepoštovanje suda.

"Njegova protivpravna dela i postupanje dramatično su izmenili etničku prirodu opština koje je uzimao za metu", kazao je Markusen, ističući da su u pitanju bile višenacionalne zajednice koje su postale srpske, a da Šešeljevi zločini "zaslužuju kaznu koja odgovara njihovoj težini, a olakšavajućih okolnosti nema".

Markusen je kazao da to što se optuženi dobrovoljno predao ne treba smatrati olakšavajućom okolnošću jer je bio obavezan po zakonu da se preda.

"Štaviše, njegovo ponašanje kako u pritvoru tako i pred sudom ne može se smatrati olakšavajućom okolnošću", kazao je Markusen, dodajući da je Šešelj "koristio suđenje kao političku govornicu".

Optužnica tereti lidera radikala u devet tačaka za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Šešelj se u februaru 2003. godine dobrovoljno predao Tribunalu i od tada je u pritvoru. Prilikom prvog pojavljivanja pred sudom, izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje mu je počelo 7. novembra 2007. godine. Tužilaštvo je izvelo 72 svedoka, a optuženi nijednog.

Šešelj je, odvojeno, u tri navrata bio optužen zbog nepoštovanja suda pošto je u svojim knjigama objavio poverljive podatke o zaštićenim svedocima. Po prvoj, pravosnažnoj optužnici je osuđen na 15 meseci zatvora, po drugoj, nepravosnažnoj, na 18 meseci, dok je treći postupak još u toku.

Šešelj, koji se brani sam, završnu reč će izneti od 12. do 15. marta.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.