TRAMP SPUŠTA LOPTU: Kineski predsednik se ponaša VRLO ODGOVORNO!

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jul.2019, 07:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRAMP SPUŠTA LOPTU: "Kineski predsednik se ponaša VRLO ODGOVORNO"!

Tramp hvalio Si Đinpinga!

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da veruje da se kineski predsednik Si Ðinping ponašao "vrlo odgovorno" u vezi s protestima u Hongkongu, pokrenutih zbog predloženog zakona o izručenju koji bi omogućio slanje stanovnika te autonomne regije na suđenje u Kinu.

- Trenutno radimo na trgovinskim dogovorima. Videćemo šta će se dogoditi - rekao je američki predsednik novinarima u Beloj kući pre susreta s pakistanskim premijerom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Imranom Kanom.

Hongkong je već dva meseca poprište ponekad nasilnih protesta, što je najveća kriza otkad su Britanci 1997. vratili taj grad Kini pod uslovom da njegovi stanovnici uživaju demokratske slobode prema formuli "jedna država, dva sistema".

- Znam da je to vrlo važna situacija za predsednika Sija - kazao je Tramp i dodao kako bi ih "Kina mogla zaustaviti ako bi to htela".

- Mislim da je kineski predsednik Si delovao odgovorno, veoma odgovorno - rekao je predsednik SAD i zaključio kako se "nada da će Si učiniti pravu stvar".

Chaos, #Bloodshed in #China as Hundreds of #Men in White #Attack #Protesters, #Journalists, Residents - https://t.co/7EUFmNKDDB via @activistpost

— Colin H (@CGH54) July 23, 2019

Protesti u bivšoj britanskoj koloniji počeli su 9. juna zbog nezadovoljstva zakonom koji je trebalo da omogući izručenje osumnjičenih Kini.

Stanovnici Hongkonga smatraju kako bi to potkopalo pravosudnu nezavisnost te pokrajine i izložilo ljude opasnostima političkih optužnica.

Od zakona se u međuvremenu nominalno odustalo, ali demonstranti traže njegovo potpuno povlačenje i ostavku šefice vlade Hongkonga Keri Lam, prenose mediji.

Njihovi zahtevi su se proširili i na zadržavanje demokratskih tekovina i sloboda poput slobode govora i nezavisnosti sudstva.

Talas protesta je u nedelju postao nasilan kada su grupe muškaraca, većinom u belim majicama, nasrnule na antivladine demonstrante palicama, štapovima i metalnim šipkama u trenutku dok su se vraćali kući nakon još jednog skupa.

Pogledajte rezultate

PROJEKAT "PAKLENI PRESRETAČ" Upoznajte MiG 41, NAJBRŽI VOJNI AVION na svetu (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.