TADIĆ OSLOBAĐA MAKIJA?

Izvor: Kurir, 14.Sep.2010, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TADIĆ OSLOBAĐA MAKIJA?

BEOGRAD - Ministarstvo pravde Srbije pokrenulo je danas po službenoj dužnosti postupak za oslobađanje od krivične odgovornosti valjevskog slikara Bogoljuba Arsenijevića Makija optuženog za krivično delo ometanje službenog lica u obavljanju službene dužnosti 1999. godine, izjavio je Tanjugu državni sekretar u tom ministarstvu Slobodan Homen

"Smatramo da je ovo pravi put, jer treba razdvojiti nosioce borbe za demokratske promene od klasičnih učinilaca krivičnih dela", >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << rekao je Homen i napomenuo da će predlog biti upućen predsedniku Republike Borisu Tadiću, koji shodno svojim ustavnim i zakonskim ovlašećenjima, donosi konačnu odluku o oslobađanju od krivične odgovornosti.

Homen je ocenio da su ispunjeni svi uslovi da Arsenijević bude oslobođen i izrazio očekivanje da će predsednik Republike o tome odlučiti u najkraćem roku.

Predsednik Republike donosi odluku o predlogu Ministarstva pravde shodno Zakonu o pomilovanju.

"Arsenijević je bio nosilac borbe za demokratizaciju Srbije i jedan od hiljade učesnika protesta 1999. i 2000. koji su se borili protiv nedemokratskog režima Slobodana Miloševića", rekao je Homen.

Ukoliko bi Arsenijević odgovarao za to krivicno delo, onda bi i mnogi drugi trebalo da budu pozvani na odgovornost, smatra Homen i podseća da se veliki broj tih ljudi danas nalazi u vlasti.

Na žalost, zbog sporosti pravosuđa taj postupak je trajao toliko godina - od 1999. godine, napomenuo je državni sekretar.

"Mi smatramo da je ovo najbolji način da se pošalje jasna poruka da se nosioci demokratskih promena ne mogu smatrati učiniocima krivičnih dela, jer smo se tada svi borili protiv nečega što je bila nedemokratska država i protiv nedemokratskog režima koji je zloupotrevaljavao poluge vlasti, a o tome govori veoma oštra kazna na koju je bio osuđen Aresenijević", naglasio je Homen.

Slikar i ikonopisac, Arsenijević je 1999. godine osuđen na tri godine zatvora pred Okružnim sudom u Valjevu zbog krivičnog dela ometanje službenih lica u obavljanju poslova bezbednosti na mitingu organizovanom protiv vlasti Slobodana Miloševićeva u julu 1999. godine u tom gradu,

Vrhovni sud Srbije je tu presudu ukinuo i naložio ponovno suđenje sa rekonstrukcijom događaja, a kako je najavljeno, početak novog suđenja zakazan je za 23. septembar.

On je pre dva dana uhapšen zbog neodazivanja pozivima za novo suđenje, a danas je počeo štrajk glađu u Okružnom zatvoru u Valjevu, pošto mu je određen pritvor.

Arsenijević je s velikom grupom istomišljenika iz Valjeva učestvovao u protestima i napadu na zgradu opštine Valjevo i tom prilikom naneta je velika materijalna šteta, a nekoliko lica, među kojima i policajaca, bilo je povređeno.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Homen: Maki bi sutra mogao da bude pušten iz pritvora

Izvor: Blic, 14.Sep.2010

Slikar Bogoljub Arsenijević Maki mogao bi sutra da bude pušten iz pritvora u Valjevu pošto je Ministarstvo pravde pokrenulo postupak za njegovo oslobođanje od krivične odgovornosti, potvrdio je danas državni sekretar u tom ministarstvu Slobodan Homen. .."Očekuje se da predsednik Republike sutra...

Nastavak na Blic...

Tadić: Pomilovaću Makija

Izvor: Vesti-online.com, 14.Sep.2010

Predsednik Srbije izjavio da će učiniti sve na oslobađanju Bogoljuba Arsenijevića Makija čim mu stigne zahtev Ministarstva pravde za oslobađanje od krivične odgovornosti ovog valjevskog slikara i otporaša.

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.