Svrab i peckanje - simptomi gljivica

Izvor: Blic, 15.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svrab i peckanje - simptomi gljivica

Različite upale vagine praćene pečenjem, svrabom, pojačanim sekretom i različitim izraslinama, vrlo su česte kod žena, posebno u plodnom periodu, ali se lako leče.

- Neke su bezazlene i ne zahtevaju pregled, a za neke su pregled ginekologa i lečenje obavezni - objašnjava dr spec. Slavica Vasiljević, ginekolog.

Evo kako ćete prepoznati kada je potrebna hitna intervencija, a kada malo više nege da bi se problem rešio.

Sintetika podstiče stvaranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gljivica

Pečenje i svrab su najrašireniji genitalni simptomi. Dovoljno je da obučete sintetičke gaćice, nedovoljno isperete penu za tuširanje, ceo dan nosite preuske farmerke, pa da se na genitalnoj sluznici javi reakcija. Ako je svrab prolazan i kratko traje, lekarska pomoć nije potrebna. Da bi se povukao, dovoljno je ispiranje blagim sredstvom za intimnu negu ili čajem od sleza. Ipak, ako se ovi simptomi javljaju periodično ili određenim danima u mesecu, posetite ginekologa.

Kada je pojačan sekret razlog za uzbunu

Različite vrste sekreta ukazuju na različita vaginalna oboljenja:

Beli, zrnast, praćen svrabom, otečenošću i crvenilom, izazvala ga je Candida albicans, vrlo raširena gljivica, odgovorna za jedan od najraširenijih oblika upale vagine. Pojava kandidijaze nesumnjivo je u vezi s prisutnošću različitih hormona tokom menstrualnog ciklusa. Učestalija je u drugoj polovini ciklusa kod žena koje koriste kontraceptivne pilule, i kod trudnica. Češća je kod dijabetičara, a skoro redovna nakon terapije antibioticima. Infekcija se leči antimikoticima (tablete i krema lokalno), a kako se prenosi polnim odnosom, moraju da se leče oba partnera.

Žućkast ili zelenkast sekret neprijatnog mirisa, praćen svrabom i smetnjama prilikom mokrenja, znači da imate bakteriju Trichomonas protozooa, koja je uz Candidu najčešći uzročnik infekcija vagine. Dijagnoza se postavlja nakon brisa. Leči se vaginalnim tabletama, koje u vagini ubijaju mikroorganizme i lekovima koji se uzimaju oralno. Važna je pažljiva higijena i uzdržavanje od polnih odnosa. Trihomonijaza se povlači nakon terapije, ali može se dogoditi da terapiju treba ponoviti. Lečenju se mora podvrgnuti i partner (u 80 odsto slučajeva nosilac Trichomonasa) kako ne bi došlo do novih infekcija.

Belosivkast, tečni sekret neprijatnog mirisa je, najverovatnije, bakterijskog porekla ili su ga izazvale neke mikoplazme, najsitniji ćelijski mikroorganizmi. Zajedno izazivaju promene na vagini sa simptomima nalik na vaginitis, ali slabijeg intenziteta. Ginekolog će, nakon što otkrije pravog krivca, propisati odgovarajuću terapiju.

Izrasline

Sitne bradavičaste izrasline, najčešće na ulazu u vaginu ili na području međice, ukazuju na kondilome, to jest izrasline uzrokovane humanim papiloma virusom, koje se vrlo brzo šire. Tokom terapije moraju da se leče oba partnera, u protivnom se infekcija i dalje prenosi.

Lečenje kondiloma može biti kremama, kondilomi se namažu tečnošću ili kremom, podofilin, tečni azot, aldara (koja se naročito koristi kod muškaraca) koja ih spali, a nakon nekoliko sati mesto se pažljivo ispere. Treba napomenuti da je ova metoda prilično spora i da ne daje pouzdane rezultate.

S druge strane, hirurška metoda je delotvornija, a u okviru nje se koriste termokauter, radiotalasi i laser.

Nadražaj je upozorenje

Nadražaj najčešće prati crvenilo kože. Prepoznaje se po tome što se javlja odmah i uvek nakon kontakta s nadražujućim sredstvom. Može ga izazvati rublje, sapuni, intenzivan ili produžen polni odnos ili korišćenje spermicida i prezervativa premazanih spermicidom.

Obavezno idite kod ginekologa koji će otkriti šta je izazvalo svrab. Tokom pregleda uzeće vaginalni bris i dati ga na analizu kako bi se utvrdio uzročnik, a zatim propisala odgovarajuća terapija (za oba partnera).

Intimni odnosi i infekcije

Seks s upalom vagine, odnosno vaginitisom - pitanje je koje žene na pregledu često postavljaju ginekolozima.

Imajte na umu da dokle god imate upalu ili bilo kakvu vrstu infekcije ne smete da imate seksualne odnose. U suprotnom, infekcija ili upala će se samo pogoršati i lečenje će ići mnogo sporije.

Još jednom valja pomenuti da bi tokom svakog seksualnog odnosa trebalo da koristite prezervativ koji u 90 odsto slučajeva sprečava infekcije i polno prenosive bolesti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.