Sviramo rok sa   primesama romskog zvuka

Izvor: Blic, 08.Avg.2010, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sviramo rok sa primesama romskog zvuka

Popularni beogradski sastav „Kal“ danas nastupa na festivalu „Du bout du monde“ u Francuskoj gde između ostalih sviraju i „Gotan project“, „Alpha blondy“,Toni Alen, Khaled i drugi. Dragan Ristić, frontmen ovog jedinstvenog kod nas „Rock’n’Roma“ benda, kaže da je francusko tržište i te kako prihvatljivo za njihovu muziku. On najavljuje i novi album koji bi trebalo da se pojavi do kraja godine i s kojim će se, kaže, još više približiti društvu izvođača kao što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su „Les Negresses Vertes“, „The Pogues“, Manu Čao…

– Prvi put nastupamo na ovom festivalu u Francuskoj, a zvali su nas posredstvom naše izdavačke kuće. Po imenima izvođača koji još nastupaju, vidim da se radi o ozbiljnom, velikom, festivalu. Mi inače nemamo baš sreće kada je Francuska u pitanju, svirali smo dva ili tri koncerta pre nekoliko godina u najvećim koncertnim salama u Parizu i Strazburu, ali nikako da ozbiljnije krenemo na to tržište koje inače dosta korespondira sa našom muzikom – kaže za „Blic" Dragan Ristić.

Frontmen sastava „Kal" najavljuje odličan koncert.

– Mi ćemo da odsviramo najbolje što možemo, a Francuzi imaju tradicionalno simpatije prema romskoj muzici, pa verujem da će atmosfera da bude odlična. Pogotovo što mi sada dosta pažnje obraćamo i na scenski nastup. Odsviraćemo najbolje pesme sa naših albuma, a biće i nekoliko novih numera.

Muzičar je napravio grupu sa modernim i prepoznatljivim izrazom koja je imala više faza u svom razvoju.

– "Kal” je otišao sada u jednom drugačijem pravcu. Prošli smo kroz tu etno fazu i sada smo deo nečega što predstavlja savremenu pop kulturu. Mogu da kažem da mi sada sviramo čisti rokenrol s primesama romske muzike i negde se pridružujemo grupama kao što su recimo "Les Negresses Vertes” ili "The Pogues”.

Ristić je s bendom i ove godine obišao pola Evrope.

– Ove godine smo se posvetili turneji i pravljenju novih pesama, pa smo se malo povukli i nije nas bilo mnogo u medijima. Kada je novi album u pitanju, imamo sedam gotovih pesama, biće i nekih gostiju, ali još je rano da pričam o tome. Nadam se da ćemo do kraja godine sve da završimo. Inače, bili smo u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Češkoj, Nemačkoj, Kipru, Holandiji, Belgiji, ne mogu sada ni da se setim svega, a neki od tih koncerata su bili u sklopu festivala gde se predstavljala muzika sa Balkana – objašnjava muzičar koga čekaju nastupi u Guči, zatim na „Beer festu" na Ušću, na džez festivalu u Nišu, „Starim danima" u Vranju, a posle toga u Smederevskoj Palanci, Subotici i Kikindi.

– Sviramo na svim većim festivalima u Srbiji, onda idemo u Hrvatsku, gde takođe uvek imamo dobru, kvalitetnu publiku, a među kojima često budu i neke poznate ličnosti. Zatim, u septembru sviramo u Poljskoj, u oktobru putujemo u Švedsku i to je neki plan za sada – zaključuje Dragan Ristić.

Ponovo saradnja s Marčelom

Grupa „Kal" je na poslednjem albumu"Radio Romanista" snimila pesmu „Krasnokalipsa" sa popularnim reperom Marčelom, a ova saradnja će se nastaviti sa novim projektom.

– U oktobru će „Kal" biti nosilac projekta za toleranciju koji ćemo raditi sa Ministarstvom za nacionalne manjine i MTV-om. Napravićemo nekoliko džinglova sa gostima iz regiona, a u sklopu te kampanje snimićemo i jednu pesmu sa Marčelom – ističe Dragan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.