Svim kandidatima, i Belom, uplaćena sredstva za kampanju

Izvor: B92, 27.Mar.2017, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Svim kandidatima, i Belom, uplaćena sredstva za kampanju"

Beograd -- Svih 11 predlagača predsedničkih kandidata podnelo je RIK-u izjavu o nameri da koriste sredstva iz javnih prihoda za pokrivanje troškova izborne kampanje.

Kako su za Tanjug rekli u Republičkoj izbornoj komisiji, sve primljene izjave prosleđene su potom Ministarstvu finansija, na dalju nadležnost.

U Ministarstvu finansija navode da je novac za troškove kampanje iz javnih prihoda uplaćen predlagačima kandidata 22. marta.

Kandidat koji ne osvoji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najmanje jedan odsto važećih glasova na izborima u obavezi je da vrati dobijena sredstva.

Jedan od predsedničkih kandidata, Luka Maksimović, poznat kao Ljubiša Preletačević Beli, objavio je na svom Fejsbuk profilu da je njegov tim odlučio da ne uzme 29 miliona dinara iz budžeta, koliko mu je, kao i ostalim kandidatima, namenjeno za kampanju i ističe da će trošiti isključivo novac koji su mu donirali građani.

Kako kaže, jemstvo za prelazak jedan odsto na izborima, koje polažu svi kandidati, priložili su iz donacija građana u iznosu od milion dinara.

Inače, iz budžeta Srbije je za održavanje redovnih predsedničkih izbora opredeljeno 0,007 odsto poreskih prihoda, odnosno 641.760.000 dinara.

Polovina tih sredstava raspoređuje se u jednakim iznosima predlagačima kandidata, koji su dali izjavu da će koristiti sredstva, što iznosi nešto više od 29 miliona dinara po kandidatu.

Preostala polovina tih sredstava biće dodeljena predlagaču kandidata koji pobedi na izborima 2. aprila.

Po Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, u slučaju održavanja drugog kruga, ta polovina sredstava, 320 miliona dinara, raspoređuje se u jednakim iznosima predlagačima kandidata koji ucestvuju u drugom izbornom krugu, i to u roku od pet dana od dana proglašenja izbornih rezultata prvog izbornog kruga.

Novac se uplaćuje predlagačima kandidata u roku od pet dana od dana utvrdivanja konačne liste kandidata, a o izdvajanju tog novca i prenošenju sredstava političkim subjektima koji učestvuju u kampanji stara se Ministarstvo finansija.

Za prethodne predsedničke izbore, održane 2012. godine, bilo je izdvojeno 843.228.190 dinara, a svaki kandidat, koji nije osvojio jedan odsto važećih glasova, morao je da vrati novac u budžet Srbije, odnosno novac je naplaćen iz bankarskih garancija.

Po Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, svaki predsednički kandidat mora da ima poceban račun u banci preko koga ide sav novac koji prikuplja i troši, bilo iz javnih ili privatnih izvora.

Davaoci priloga za izbornu kampanju mogu biti fizička i pravna lica, a iznosi donacija su ograničeni.

Tako fizička lica mogu da daju 20 prosečnih mesecnih zarada u Srbiji, pravna lica 200 prosečnih mesecnih zarada, a sav taj novac ide preko računa koji je namenjen za izbornu kampanju.

Nakon završetka izbora, svi kandidati koji su učestvovali u trci za šefa države obavezni su da Agenciji za borbu protiv korupcije dostave izveštaje o troškovima izborne kampanje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.