Svilanović: Srbija danas utiče na globalne političke procese

Izvor: Blic, 03.Dec.2015, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svilanović: Srbija danas utiče na globalne političke procese

- Posle mnogo godina Srbija je na radaru svetskih moćnika. To je velika stvar. Važno je da dobijemo priliku da utičemo na globalne političke procese. U poslednjih deset godina, predsedavanje Srbije dolazi u veoma složenoj situaciji - kaže generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

- Ono što je važno jeste da su došli ministri spoljnih poslova ključnih zemalja čime su pokazali poštovanje prema Srbiji. Pregovori teku sve vreme, ambasadori sve vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << razgovaraju. Ključni trenuci će biti na neformalnom ručku na kojem će biti samo ministri i tu može da dođe do nekih dogovora i velikih stvari - zaključuje Svilanović

Podsećajući na aktuelnu situaciju na globalnom planu, terorizam, sukobe između velikih sila i migrantsku krizu, Svilanović kaže da je Srbija uspela da odgovori na izazove tokom predsedavanja OEBS- u.

- Pre samo godinu dana niko nije mislio da će Srbija imati ovako težak posao, ali smo uspeli vešto da odgovorimo na izazove. Ruski i turski ministar će razgovarati prvi put nakon obaranja ruskog borbenog aviona i to je važno. Ne verujem da će sve odmah i rešiti, ali važno je da sednu i počnu da razgovaraju - kaže Svilanović.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Ne iznenađuju priče o strahu oko regiona"

Izvor: B92, 03.Dec.2015

Za Srbiju su u ovom trenutku otvorena sva vrata u regionu, iako je ovo izazovna i teška godina, kaže sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović...Svilanović je u Kažiprstu rekao da je stabilnost uvek važna tema za ovaj region i da ga ne iznenađuje to što premijer Srbije kaže da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.